KOM_NO_171801-NR12_H_Opfoer_dig_ordentligt_Web - Kopi

Derfor blir vi rasende på Facebook

Tonen i debatter på for eksempel Facebook kan til tider virke hard, men det finnes det gode forklaringer på at det er slik, forteller to eksperter.

20. juli 2016

Uttrykk som "dumme nek", "helt dust" og det som verre er, luftes dessverre jevnlig i diverse fora på nettet. Vi skjeller hverandre ut etter noter, og tonen kan ofte virke hard og uforsonlig.

Det store spørsmålet er om vi virkelig er så opprørt som det virker, og hvorfor flyter det over med sinte kommentarer på nettet?

Det er i utgangspunktet ingenting som tyder på at vi er sintere på internett, sier Rasmus Rønlev, som er Vitenskapelig assistent ved universitetet i København, og som har skrevet en avhandling om hvordan vi diskuterer på nettet.

Undersøkelser viser at vi har en tendens til å fokusere på negative elementer. Det påvirker vår generelle forståelse av debattnivået og dette kommer lett til syne i ulike debattfora på Facebook

Vi ser ikke glimtet i øyet når vi debatterer Det kan være flere forklaringer på at det flyter en strøm av ukvemsordene i noen debatter. En av dem er at vi kan reagere så raskt på kommentarer, bilder og artikler.

"Internett er et raskt medium, tiden fra noe er skrevet til det er spredt for alle vinder er veldig kort, og noen ganger går det litt for fort", sier Rasmus Rønlev.

Dessuten har vi ingen mulighet til å se hverandres kroppsspråk i nettdebatter, og det er veldig vanskelig å oppfatte ironi, mener Anders Colding-Jørgensen, som i 20 år har hjulpet bedrifter med å forstå hvordan teknologi påvirker hjernen og hverdagen.

Hva debatten handler om er selvfølgelig heller ikke likegyldig. Enkelte temaer ender raskt med skittkasting og ubehagelige kommentarer.

"Du bør generelt trå varsomt i diskusjoner om innvandring, religion og politikk. Det kan fort gå galt når vi ikke kan se at andre ytrer seg med et glimt i øyet", sier Anders Colding-Jørgensen

To tips for å bli en god debattant Vil du gjerne være med å bidra til at det blir en bedre debattone på Facebook, har både Rasmus Rønlev og Anders Colding-Jørgensen et par gode tips og komme med.

Blant annet bør du huske at andre kan ha gode grunner til å ha andre meninger enn deg, og at argumentene deres faktisk kan være saklige.

"Husk at det alltid er flere sider av en sak, og andres holdninger er derfor sjelden helt på jordet – de kan ha viktige poenger, så vær nøye med å anerkjenne dem", sier Rasmus Rønlev

Et enkelt triks for å vise andre debattanter om innlegget ditt er ment negativt eller positivt, er å bruke humørikoner.

"Humørikoner kan vise et glimt i øyet og lette stemningen i en kommentar eller epost, men man bør selvfølgelig ikke sende flere hundre på én gang. Du kan også bruke dem til å ta forbehold hvis kommentaren virker hard. Det kan ta brodden av en litt farlig situasjon", forklarer Anders Colding-Jørgensen.

Kanskje du er interessert i...