Cookies- og Brukervilkår


Derfor blir vi rasende på Facebook

Tonen i debatter på for eksempel Facebook kan til tider virke hard, men det finnes det gode forklaringer på at det er slik, forteller to eksperter.

Last ned artikkel - bare for abonnenter

Uttrykk som "dumme nek", "helt dust" og det som verre er, luftes dessverre jevnlig i diverse fora på nettet. Vi skjeller hverandre ut etter noter, og tonen kan ofte virke hard og uforsonlig.

Det store spørsmålet er om vi virkelig er så opprørt som det virker, og hvorfor flyter det over med sinte kommentarer på nettet?

Det er i utgangspunktet ingenting som tyder på at vi er sintere på internett, sier Rasmus Rønlev, som er Vitenskapelig assistent ved universitetet i København, og som har skrevet en avhandling om hvordan vi diskuterer på nettet.

Undersøkelser viser at vi har en tendens til å fokusere på negative elementer. Det påvirker vår generelle forståelse av debattnivået og dette kommer lett til syne i ulike debattfora på Facebook

Vi ser ikke glimtet i øyet når vi debatterer
Det kan være flere forklaringer på at det flyter en strøm av ukvemsordene i noen debatter. En av dem er at vi kan reagere så raskt på kommentarer, bilder og artikler.

"Internett er et raskt medium, tiden fra noe er skrevet til det er spredt for alle vinder er veldig kort, og noen ganger går det litt for fort", sier Rasmus Rønlev.

Dessuten har vi ingen mulighet til å se hverandres kroppsspråk i nettdebatter, og det er veldig vanskelig å oppfatte ironi, mener Anders Colding-Jørgensen, som i 20 år har hjulpet bedrifter med å forstå hvordan teknologi påvirker hjernen og hverdagen.

Hva debatten handler om er selvfølgelig heller ikke likegyldig. Enkelte temaer ender raskt med skittkasting og ubehagelige kommentarer.

"Du bør generelt trå varsomt i diskusjoner om innvandring, religion og politikk. Det kan fort gå galt når vi ikke kan se at andre ytrer seg med et glimt i øyet", sier Anders Colding-Jørgensen

To tips for å bli en god debattant
Vil du gjerne være med å bidra til at det blir en bedre debattone på Facebook, har både Rasmus Rønlev og Anders Colding-Jørgensen et par gode tips og komme med.

Blant annet bør du huske at andre kan ha gode grunner til å ha andre meninger enn deg, og at argumentene deres faktisk kan være saklige.

"Husk at det alltid er flere sider av en sak, og andres holdninger er derfor sjelden helt på jordet – de kan ha viktige poenger, så vær nøye med å anerkjenne dem", sier Rasmus Rønlev

Et enkelt triks for å vise andre debattanter om innlegget ditt er ment negativt eller positivt, er å bruke humørikoner.

"Humørikoner kan vise et glimt i øyet og lette stemningen i en kommentar eller epost, men man bør selvfølgelig ikke sende flere hundre på én gang. Du kan også bruke dem til å ta forbehold hvis kommentaren virker hard. Det kan ta brodden av en litt farlig situasjon", forklarer Anders Colding-Jørgensen.

Gjør datamaskinen helt sikker

Sikkerhet Beskytt datamaskinen mot virus og malware med gode sikkerhetsprogrammer og mengder av nyttige råd.

Les mer

Gjør datamaskinen helt sikker
50 GB gratis backup!

50 GB gratis backup!

Programmer Nå kan du lagre den neste sikkerhetskopien på nettet. Som abonnent på ...

Les mer

Tilgang til alt – 25 kr!

Tilgang til alt – 25 kr!

Komputer for alle Få tilgang til Fordelssonen, alle guidene og testene våre, samt bladet ...

Les mer

Speil skjermen til Tv-en

Speil datamaskinen, nettbrettet eller smarttelefonen til Tv-en.

Les mer

Årets beste tilbud!

Bli pc-ekspert med Norges beste datablad. Med et abonnement i hele 2016 sparer du 690 kroner og får tilgang til et hav av online-fordeler.

Les mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv e-postadressen din og klikk på "Påmeld":

Komputer for alle
Mest leste
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://komputer.no/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_nb-NO/plus_gron2.png" alt="Eksklusivt innhold" title="Eksklusivt innhold" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://komputer.no/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_nb-NO/plus_gron2.png" alt="Eksklusivt innhold" title="Eksklusivt innhold" width="28" height="28" class="default"/></span>Alle nyheter i samme vindu

Eksklusivt innholdEksklusivt innholdAlle nyheter i samme vindu

I stedet for å besøke de samme nyhetssidene igjen og igjen, kan du samle nyhetene i nyhetsvarslinger, slik at du bare får nyheter som interesserer deg.

Les mer

Få en god pris på pc-utstyr

Få en god pris på pc-utstyr

Vil du kjøpe datautstyr til en rimelig penge? Bruk prisalarmen på prisjakt.no, og få et varsel når prisen faller.

Les mer

Nyeste

EU vil ha gratis internett

I fremtiden vil alle i EU ha gratis WiFi, 100 Mbit og 5G-nettverk. Les hvorfor her.

Les mer

Den første hjemmesiden fyller 25 år

Den første hjemmesiden på internett jubilerer – og den er fortsatt på nett! Her ser du den.

Les mer

Bli flinkere til å søke i Google

3 gode tips om Google-søking

Les mer