Jean-Claude Juncker

EU vil ha gratis internett

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker har en ambisiøs plan om at alle i EU skal få gratis tilgang til 100 Mbit internett og 5G-nettverk på telefonen.

20. september 2016

EU er kanskje mest kjent for sine rigide krav om former på grønnsaker og sine utallige skatter og avgifter, men nå kommer det nyheter som blir godt mottatt: I en tale sist uke avslørte presidenten for EU-kommisjonen en svært ambisiøs handlingsplan for det digitale Europa – nemlig gratis nettilgang innen EU.

Innen 2020 skal minst én by i alle de 27 EU-landene ha lansert et kommersielt 5G-mobilnett, slik at smarttelefoner kan gå på nettet med gigabit-hastigheter. Testene av den nye standarden vil starte allerede i 2018, skriver BBC.

Samtidig vil Juncker at alle europeiske byer og tettsteder skal få gratis trådløst internett, også det innen 2020. Ambisjonen er at 6000–8000 småbyer skal få tilgang til ordningen og kommisjonen forventer omkring 40–59 millioner brukere hver dag.

Og ambisjonene stoppet ikke der. I følge kommisjonen skal alle husholdninger innen 2025 få en internetthastighet på minst 100 Mbit i sekundet – med mulighet til å oppgradere til minst 1 Gigabit. Det er for mange et stort sprang, for i enkelte områder, for eksempel på den danske landsbygda, leverer ikke teleselskapene annet enn langsom ADSL på 1 Mbit – og det på en god dag.

Komputer for alle vil følge saken.

Kanskje du er interessert i...