e-shop

Fem tips for sikker e-handel

Slik er du trygg når du kjøper varer på nettet. Her finner du fem gode råd som hjelper deg på vei.

18. mars 2016

Konsertbilletter, sportsutstyr og flybilletter går unna som varmt hvetebrød på nettet, og de nordiske landene ligger på topp når det gjelder å handle på nett.

Dessverre har også svindlere og it-kriminelle oppdaget at nordmenn ofte og gjerne besøker nettbutikker i inn- og utland.

Det kan være vanskelig å oppdage de mange svindelforsøkene, men det er mye lettere hvis du husker disse fem enkle reglene:

1 Hold øye med hengelåsen Du ser gjerne en liten hengelås eller teksten "https" foran nettadressen når du vil betale for varene. Det er et godt tegn.

Ser du låsen eller s-en etter "http", vet du at tilkoblingen er sikker.

2 Se etter e-merket "Trygg e-handel" er en godkjenningsordning for nettbutikker. Falske butikker kan finne på å plassere en tilsvarende logo på sine nettsider, men det avslører du ved å klikke på logoen "Trygg e-handel". Da får du opp nøkkelopplysninger for selskapet, blant annet organisasjonsnummeret.

3 Sjekk organisasjonsnummeret Nettbutikker skal alltid oppgi organisasjonsnummeret, og det kan du sjekke mot Brønnøysundregistrene på brreg.no. Tast inn nummeret under "Finn foretak/selskap", og sjekk om det er overensstemmelse mellom nettbutikken og registeret.

4 Sjekk kontaktinformasjonen Det er også smart å sjekke kontaktinformasjonen hvis du er i tvil om hjemmesiden er ekte.Virker ikke telefonnumrene og epostadressene troverdige, er det en viss risiko for at nettbutikken ikke er sikker.

5 Billige merkevarer Levi's jeans til 150 kr og Gucci-vesker til 200 kr er tilbud som er for gode til å være sanne. En nettside som skilter med så gode tilbud, vil med all sannsynlighet være et farlig sted å handle.

Kanskje du er interessert i...