trolliran

Iran kapper forbindelsen til omverdenen

Iran tar et stort skritt mot å begrense borgernes frihet på nettet, som blir stengt for utenlandske nettsider i august.

23. april 2012

Ifølge informasjonsminister Reza Taghipour er Iran klart med sitt eget nasjonale nett på slutten av sommeren, og da kommer de til å stenge borgernes tilgang til nettet.

Begrensningen av internettilgangen betyr at Iran blir et svart hull når det gjelder internett-demografi. All internettforbindelse til omverdenen blir kappet for alle, bortsett fra myndighetene, banker og enkelte store virksomheter. Internett, som vi kjenner det, blir erstattet av et nasjonalt intranett under streng sensur. Det blir slutt på alle utenlandske tjenester – som for eksempel Google. Alle disse blir erstattet av nasjonale tjenester, som er strengt overvåket. Man må blant annet godkjennes med en identitetssjekk bare for å få en epostadresse.

Iran hadde allerede omfattende internettsensur, selv om bare en tidel av iranerne er på nettet. Men nå forsvinner nettet altså helt, siden det anti-vestlige regimet frykter at internett brukes til å importere vestlige verdier. Neste skritt i iranernes IT-planer er å utvikle sitt eget operativsystem, som kan erstatte Windows. Og ifølge Iran er omstruktureringen av internett også et ledd i forberedelsene til en potensiell cyberkrig.

Kanskje du er interessert i...