smiley

Smilefjeset fyller 30 år

Det digitale smilet fyller år. Det har gått 30 år siden en amerikansk professor brukte smilefjeset for første gang.

24. september 2012

Hvis du trenger noe å smile av, kan vi fortelle at det er 30 siden det digitale smilet så dagens lys for første gang. I 1982 var internett i sin spede barndom. Siden det stort sett bare var mulig å sende tekstmeldinger, ble det berømte smilet oppfunnet for å uttrykke at man syntes noe var morsomt når man sendte meldinger på nettet.

Det hele startet da professor Scott Fahlman fra Carniegie Mellon Universitetet i Pittsburgh i USA diskuterte hvordan man kunne uttrykke at noe var morsomt når man la opp en melding på det interne nettet til universitetet. Det var jo ikke mulig å bruke kroppsspråk, og derfor foreslo Fahlman det lille smilefjeset som har blitt så berømt.

I dag fins det utallige varianter av smilefjeset. De blir ofte omtalt som ”emoticons”, som er en sammentrekning av det amerikanske ordet for følelser (emotions) og ikoner (icons).

**Den berømte meldingen fra professor Fahlman: I propose that the following character sequence for joke markers:

:-)

Read it sideways. Actually, it is probably more economical to mark things that are NOT jokes, given current trends. For this, use

:-(

Norsk oversettelse

Jeg foreslår følgende rekkefølge av tegn for å merke vittigheter:

:-)

Les det sidelengs. Med tanke på dagens trend er det kanskje mer fornuftig å merke alt som IKKE er vitser. Da kan man bruke:

:-(**

Kanskje du er interessert i...