juletomten

Kjøp julegavene i fred og ro på nettet

Du kan slippe unna stress, jag og lange køer i butikkene, hvis du velger å kjøpe julegavene online. Vi guider deg igjennom julehandelen på nettet, så du får massevis av tid til å nyte høytiden.

17. november 2014

Mange opplever nok førjulsstria som både hektisk og travel. Særlig kan tanken på handling av julegaver, lange køer i butikkene og overfylte gågater sikkert få det til å gå kaldt nedover ryggen på mange.

Handler du i stedet julegavene på nettet, kan du slippe unna gavekaoset i de fysiske butikkene. På nettet kan du ordne innkjøpene i ro og mak med en varm kopp gløgg og til tonene av Händels Messias. Vi har samlet en rekke gode råd, tips og huskeregler, så du trygt kan ordne alle gavekjøpene – til og med til en svært god pris.

Skjul gavekjøpene

Før du går på gavejakt, er det viktig å huske at du ikke etterlater deg noen spor i nettleseren, så familien din kan finne ut hva du kjøper. Bruk funksjonen InPrivate - browsing i Internet Explorer, Inkognito-vindu i Chrome eller Private Browsing i Firefox, så lagrer ikke nettleseren de sidene du besøker.

I Internet Explorer klikker du på tannhjulet øverst til høyre, deretter på Sikkerhet, og så velger du InPrivate - browsing.

I Chrome klikker du på de tre strekene øverst til høyre og klikker på Nytt inkognito-vindu.

I Firefox klikker du også på tre streker i øverste høyre hjørne og velger deretter Nytt Privat Vindu.

Inspirasjon til gaveinnkjøpene

Det kan være vanskelig å finne den rette gaven til både de nærmeste og fjerneste. Heldigvis bugner nettet av sider som kan hjelpe deg med inspirasjon og gaveideer. Gaveland.no er for eksempel et sted hvor du får en god oversikt over gaveideer til begge kjønn og de fleste aldersgrupper. Dessuten har Enklereliv.no/gavetips også et fint utvalg av gode gaveideer. Begge sidene er knyttet til en webbutikk, men den behøver du ikke å bruke, for det kan være penger å spare hvis du handler et annet sted.

Finn den gode prisen

Når du har funnet det helt riktige skjerfet eller brettspillet, bør du vente litt med å legge varen i den virtuelle handlevognen og gå til kassen. Ta i stedet en tur innom Prisjakt.no. På denne siden kan du søke etter produkter og sammenligne priser fra forskjellige nettbutikker, noe som gjør det enkelt å finne den beste prisen – det kan faktisk være flere hundre kroner å spare. Plasserer du innkjøpene ett sted, kan du dessuten spare på frakten – ofte får du gratis levering hvis du bestiller for et visst beløp.

Finn de gode nettbutikkene

Det kan være utfordrende å gi fra seg kredittkortopplysningene sine til en nettbutikk, der man ikke kan se kassemedarbeideren i øynene. På hjemmesiden Trustpilot kan du med stor sannsynlighet finne anmeldelser av butikken, så du får en ide om servicenivået, og om det er en legitim side.

Hvordan bytter jeg?

Det er stor forskjell på hvor gode muligheter du har for å bytte en julegave kjøpt på nettet. Grunnleggende for all norsk netthandel er at du kan returnere varen opp til 14 dager etter at du har mottatt pakken. Her kan det være viktig å sende en e-post til butikken, så du kan dokumentere at du overholder fristen. Flere nettbutikker har utvidet denne servicen, og tilbyr langt bedre muligheter for å returnere julegaver. Derfor bør du alltid lese kjøpsbetingelsene for den gjeldende nettbutikken. I tillegg er det viktig at den som får gaven også får kvitteringen, hvis noe skal returneres, og du bør være oppmerksom på at frakt for returen ofte må betales av egen lomme.

Kanskje du er interessert i...