Cookies- og Brukervilkår


En time med PlayStation VR

Sony er snart klar til å invitere oss alle til VR-land.

Nylig hadde pressen mulighet til å prøve PlayStation VR i lokalene til Nordisk Film i Valby i Danmark. Dit dro Komputer for alle-journalist Mikkel Jacobsen, og her er hans opplevelser av dagen.

– Jeg hadde allerede prøvd HTC Vive – en temmelig potent VR-brille til pc – i en del timer, og var spent på om Sony ville klare å hevde seg mot konkurrenten. Settet fra Sony koster tross alt halvparten og bruker en PlayStation 4, som på ingen måte har samme motorkraft som en toppspesifisert, ny pc.

For å gjøre en lang historie kort: Fra å være ganske skeptisk, snudde jeg raskt og fikk en veldig positiv overraskelse.

Glimrende bildekvalitet
Under min første demo, Rush of Blood, som er inspirert av spillet Until Dawn og består av en togtur gjennom et spøkelseshus, slår det meg hvor god bildekvaliteten er. Hjernen har godtatt illusjonen om at jeg befinner meg i et spøkelseshus, i løpet av få sekunder. Jeg dukker for å unngå sagblader som suser millimeter fra ansiktet. Grafikken og bildefrekvensen er god. Selv om bildene er en tanke kornete – en konsekvens av at skjermen befinner seg nær øynene – glemmer du det fort når spillet først er i gang. Det tekniske later til å være feilfritt.


Neste stopp var førersetet i en racerbil, med tilhørende ratt og pedaler. Spillet Driveclub støtter nå PlayStation 4, og følelsen av faktisk å kjøre er formidabel når du kan orientere deg ved hjelp av både speil og vinduer. Hele kroppen reagerer når bilen treffer autovernet i forsøket på en "fet" sladding. De fleste har nok verken plass eller råd til å har et racebilsete i stua, men jeg tror følelsen kan være overbevisende selv i en vanlig sofa med en spillkontroll i hendene.

Biljakt og haiangrep
Dagens sistes demoer var et utvalg "minispill" kalt PlayStation Worlds.

Og her er det morsomme nyheter i vente. Det er London Heist, som er en biljakt gjennom byen med ellevill skyting etter kjeltringer i biler og på motorsykler. Du skal sikte og skyte med den ene hånden, samtidig som du finner et nytt magasin og lader våpenet med den andre. Demoen ble spilt med en PlayStation Move-kontroller, men Sony sier at samtlige spill kan spilles med en vanlig kontroller.

Etter biljakten ble jeg plassert i et dykkerbur i spillet Into the Deep, og sendt til havets bunn. Utsikten var overbevisende og flott, men den ble raskt ødelagt av en nærgående og sulten hai som prøver å slå i stykker buret.


Dagens siste demo het Scavenger's Odyssey. Det minner om Nintendo-spillet Metroid Prime, og det er en god ting. Du sitter i en stor robot som har strandet på en ødelagt romstasjon. Roboten kan hoppe fra plattform til plattform, skyte og krype på alle overflater. Følelsen av å få perspektivet snudd opp-ned er ganske rå, men det tar ikke lang tid før det føles helt naturlig. Hvis fullversjonen byr på et langt eventyr, kan dette fort bli noe av det beste i PlayStation VR.

Krever ekstrautstyr
Selve VR-brillen vil koste 4790 kroner og krever at du eier et PlayStation Camera. Som nevnt lover Sony at alle spill vil fungere med Dual Shock 4-kontrollen, men PlayStation VR er først og fremst designet for å virke med to PlayStation Move-kontroller. Det blir altså ekstrautgifter hvis du ikke har disse allerede. Prisen er likevel sympatisk hvis du sammenlikner med konkurrentene Oculus Rift og HTC Vive, for der du må ut med noen tusenlapper mer.

Sonys oppgave er nå å overbevise oss om at det er gode spill i vente. Demoene var flotte og fascinerende, men det var som sagt demoer. Det skal mer dybde og variasjon til for å holde på spillerne når nyhetens interesse har lagt seg, men det er ingen tvil om at brillen har satt spor etter seg. PlayStation VR er solid konstruert og behagelig å ha på.

PlayStation VR kommer den 13. oktober 2016.


>Les alt om virtual reality

Speil skjermen til Tv-en

Speil datamaskinen, nettbrettet eller smarttelefonen til Tv-en.

Les mer

Årets beste tilbud!

Bli pc-ekspert med Norges beste datablad. Med et abonnement i hele 2016 sparer du 690 kroner og får tilgang til et hav av online-fordeler.

Les mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv e-postadressen din og klikk på "Påmeld":

Komputer for alle
Mest leste
Google inn på operasjonssalen

Google inn på operasjonssalen

Den første operasjonen med Google Glass er gjennomført.

Les mer

Den beste VR-brillen for spillentusiasten

Den beste VR-brillen for spillentusiasten

VR-brillen HTC Vive er endelig på vei til butikkene. Les mer om den her.

Les mer

Robot lager kaffe

Robot lager kaffe

Det er særdeles behagelig å se en robot som lager morgenkaffen.

Les mer

Nyeste

4 tips om hvordan du blir en dronehai

Det kan være vanskelig å lære å fly en drone. Vi har samlet de beste begynnertipsene om hvordan du kommer i gang.

Les mer

Airbag til smarttelefonen?

VIDEO: Å miste telefonen er ikke lenger et problem – eller?

Les mer

Sjekk epost – mens du lager mat

Smartklokken har frem til nå bare sittet på armen – men nå kan du henge den på veggen.

Les mer