facelock password

Glemte passord en saga blott

Det kjente ansiktet blant de ukjente slipper deg inn.

6. juli 2014

Et passord er alltid et kompromiss mellom hvor lett det er å huske og hvor trygt det er. Hvis det er lett å huske, er det nesten alltid lett å gjette. De passordene som er vanskelige å gjette, er som regel også minst like vanskelige å huske. For å komme rundt dette, har forskere prøvd å bruke menneskenes evner til å gjenkjenne ansikter. De aller fleste av oss er veldig gode til å kjenne igjen et kjent ansikt blant en rekke lignende ansikter, også når kvaliteten på bildene er dårlig. Men det å huske et ukjent ansikt vil bli knyttet til ett spesielt bilde i så stor grad at et annet bilde av samme ansikt ofte blir tatt for å være en annen person.

Forskerne har utviklet en programvare som kalles Facelock og utnytter nettopp denne mekanismen hos mennesker. Først nominerer brukeren en serie bilder der ansiktet er kjent for brukeren. Låsen fungerer sånn at programvaren velger ut en rekke ansikter som blir vist, der bare ett eller noen få av dem er kjent for brukeren. Ved innloggingen må brukeren så markere de ansiktene han kjenner.

"Hvis man skal late som om man kjenner igjen et ansikt man ikke kjenner igjen, er det som å late som om man kan et ukjent språk. Det fungerer bare ikke," sier prosjektlederen Dr. Rob Jenkins fra Universitetet i York.

Det viste seg å være veldig vanskelig for frivillige "hackere" å gjette seg til hvilke ansikter som var det riktige. De fikk studere en vellykket innlogging som brukerne gjorde med fire kjente ansikter. De frivillige skulle så prøve å logge seg på ved å velge de samme, fire ansiktene. Det ble veldig vanskelig fordi systemet bruker forskjellige bilder av de samme ansiktene. Men for de rette brukerne var det en enkel oppgave å kjenne igjen de fire ansiktene, selv om forskjellige bilder av dem ble brukt i innloggingen. Selv etter ett år klarte de enkelt å logge seg på, selv om de ikke hadde brukt innloggingen på lang tid. Vanlige passord blir ofte glemt i løpet av et par dager hvis de ikke brukes.

Kanskje du er interessert i...