Cookies- og Brukervilkår


Pirater knekker ikke musikkbransjen

Musikkindustrien har i årevis klaget på piratkopieringen, men ulovlig nedlasting hindrer ikke forbrukene i å betale for musikk.

Musikkbransjen har lenge lagt skylden på ulovlig deling av kopibeskyttet musikk når de har måttet komme med en forklaring på fallende salgstall. Piratkopieringen kan muligens gå ut over cd-salget, men en ny undersøkelse fra London School of Economics viser at forklaringen også kan ligge andre steder.

Mens platesalget har falt kraftig helt siden 2004, har det ikke vært større endringer i musikkbransjens totale inntekter. Musikere kan jo tjene til livets opphold på flere måter, og mens en del musikk blir hentet ulovlig på internett, blir stadig mer kjøpt på ærlig vis.

På bare åtte år har salget av musikk over internett, også til mobiltelefoner, steget med nesten 100 millioner kroner. I tillegg har artistene etter hvert fått mye større inntekter fra konserter. Disse inntektene har steget med nesten 120 milliarder kroner.

Ett svært godt eksempel er Beyonce, som tjente mer enn ti millioner kroner per opptreden på den siste turneen sin.

Mens musikkbransjen klager over piratkopiering, har undersøkelser vist at musikkpiratene også er blant de brukerne som kjøper mest musikk på lovlig vis. Én av forklaringene er det økende antallet lovlige strømmetjenester for musikk, som Spotify og WiMP. I tillegg kommer utbetalinger fra YouTube, som har som hovedregel å dele reklameinntektene likt med den som har rettighetene til videoen. Dette er for eksempel noe Ylvis kan nyte godt av etter suksessen med "The Fox".

Speil skjermen til Tv-en

Speil datamaskinen, nettbrettet eller smarttelefonen til Tv-en.

Les mer

Årets beste tilbud!

Bli pc-ekspert med Norges beste datablad. Med et abonnement i hele 2016 sparer du 690 kroner og får tilgang til et hav av online-fordeler.

Les mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv e-postadressen din og klikk på "Påmeld":

Komputer for alle
Mest leste
En time med PlayStation VR

En time med PlayStation VR

Sony er snart klar til å invitere oss alle til VR-land.

Les mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://komputer.no/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_nb-NO/plus_gron2.png" alt="Eksklusivt innhold" title="Eksklusivt innhold" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://komputer.no/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_nb-NO/plus_gron2.png" alt="Eksklusivt innhold" title="Eksklusivt innhold" width="28" height="28" class="default"/></span>Styr hele huset fra mobilen

Eksklusivt innholdEksklusivt innholdStyr hele huset fra mobilen

Nå får du både termostater, dørlåser, lamper og hvitevarer som kan styres fra telefonen. Her kan du lese mer om det smarte hjemmet.

Les mer

VR kan brukes til de utroligste ting

VR kan brukes til de utroligste ting

Virtual reality brukes av militære, på sykehus og i moteverdenen. Her er fem forskjellige måter å bruke det på.

Les mer

Nyeste

Historien bak "slumreknappen"

En mekanisk vekkeklokke fra 1956 er årsaken til at standard slumretid fortsatt er ni minutter.

Les mer

NASA frigir forskningen sin – gratis

Dykk ned i NASAs forskningarkiv – helt gratis

Les mer

5 ting som ga oss den grafiske brukerflaten

Det at vi kan styre musepekeren på Skrivebordet i Windows skyldes en rekke fantastiske oppfinnelser. Les om dem her.

Les mer