Architecture of radio

Synlige radiobølger

Ikke særlig nyttig, men spektakulært og fascinerende: Takket være en nederlandsk kunstner og en app til 29 kroner kan du nå "se" radiobølgene som omgir oss.

30. november 2015

Moderne mennesker utsettes for et konstant bombardement av radiobølger, døgnet rundt og (nesten) uansett hvor vi er – i en evig skiftende topografi av energi. Signalene kommer fra mobile basestasjoner, rutere til hjemmenettverk, mengder av Bluetooth-dingser, satellitter, GPS-sendere og utallige andre radiokilder. Atmosfæren er full av radiosignaler som tiltar og svekkes i styrke avhengig av tiden på døgnet og hvor vi befinner oss.

Det er trolig en god ting at all denne radiostøyen er usynlig, men kunne det ikke vært interessant å se hvordan den ville sett ut hvis vi kunne sett den?

Nå kan du på sett og vis det, takket være den nederlandske kunstneren Richard Vijgen, som har jobbet med prosjektet i lengre tid. Ved hjelp av en offentlig database med syv millioner mobilmaster, 19 millioner WiFi-rutere og hundrevis av satellitter har han klart å skape en visualisering av verden rundt oss der du kan holde en iPad eller iPhone i en hvilken som helst himmelretning og få en visuell representasjon av radiosignalene der du befinner deg. Nei, du kan ikke bruke det til noe, men det er kanskje en tankevekker.

Appen vises for tiden på ZKM Center for Art and Media Karlsruhe, men har du en iPhone eller iPad, kan du laste den ned allerede nå. Den heter "Architecture of Radio", finnes i App Store og koster 29 kroner. Plugg inn hodetelefonene for å få med deg lydsporet, og vær klar for et litt annerledes syn på verden rundt deg.

Har du en Android-telefon eller -nettbrett, må du vente til januar før appen er klar for nedlasting.

Kilde: engadget.com

Kanskje du er interessert i...