Nokia N1

iPad-klone fra Nokia

Den finske it-giganten Nokia har lansert et nytt nettbrett som skal være med på å sikre framtiden for firmaet.

25. november 2014

I april 2014 ble Nokias mobilavdeling solgt til Microsoft, og i oktober ble det offentliggjort at Nokia-navnet ville bli byttet ut med Microsoft på alle de nye Lumia-modellene. Dermed var det slutt på en epoke for en av verdens største mobilprodusenter, men det ser ikke ut til å ha vippet Nokia av pinnen. De har nettopp presentert et helt nytt nettbrett med betegnelsen Nokia N1 på den årlige teknologikonferansen ”Slush” i Helsingfors.

Det nye nettbrettet blir levert med Googles nyeste utgave av operativsystemet Android, versjon 5.0 med kodenavnet Lollipop. Men Nokia har modifisert det med deres egen Z Launcher, en ny startskjerm som holder orden på de appene du bruker mest og plasserer dem på toppen av skjermen. Du kan også tegne en bokstav med fingeren for å få se de appene som begynner på den bokstaven.

Designmessig legger N1 seg svært tett opptil Apples iPad mini. Nokias nettbrett er bare 6,9 mm tykt og laget av ett stykke aluminium, med tre fysiske knapper. På baksiden sitter det et kamera på 8 megapiksler, mens kameraet på forsiden er på 5 megapiksler. Skjermen måler 7,9 tommer og har en oppløsning på 2048 x 1536 piksler. Dette gir en pikseltetthet på 326, som (tilfeldigvis?) er nøyaktig det samme som en iPad mini.

Den vil koste 250 dollar (drøyt 1500 kroner), og en egen vri er at N1 først vil bli lansert i Kina. Det gjøres i forbindelse med kinesisk nyttår i februar 2015. Neste skritt blir å få den i salg i Europa.

Kanskje du er interessert i...