ReactOS

Et russisk alternativ

Er du litt lei av Microsofts nesten-monopol og har lyst til å prøve noe annet, men som ikke er Linux-basert? Det finnes faktisk et alternativ. ReactOS er et russisk operativsystem, basert på Windows, men med åpen kildekode.

28. juni 2015

Er du avhengig av en pc som er stabil, fungerer til daglig og er kompatibel med det meste, så er neppe ReactOS førstevalget. Men er du eksperimentlysten og kanskje har en utrangert pc som står og samler støv, så kan du jo prøve et litt annerledes operativsystem som likevel virker veldig kjent. Operativsystemet vi snakker om er skrevet med en åpen kildekode basert på Windows NT-familien, som omfatter blant annet Windows 2000, XP, Windows 7 og Windows Server 2012. Koden er imidlertid skrevet fra bunnen av og er heller ikke basert på Linux eller andre Unix-lignende arkitekturer.

Det store målet På sikt er målet å tilby et alternativ til Microsoft Windows, med full Windows NT-kompatibilitet. Dermed skal det være mulig å få Windows-drivere og -programmer til fungere med operativsystemet. Windows-brukere vil også føle seg hjemme i den grafiske brukerflaten.

Statlig støtte Selv om prosjektet har støtte fra høyeste statlig hold som en del av "det nasjonale programmet for næringslivsutvikling", og har vært under utvikling i en årrekke, er det ingen grunn til å forvente noen store aha-opplevelser. Operativsystemet ligger omtrent på nivå med Windows Server 2003, og utviklerne understreker at det fortsatt befinner seg i alfa-fasen. Det vil si at det kun er beregnet på test og evaluering, og ikke daglig bruk. Vil du fortsatt være sikker på at regnskapsprogrammet eller programmet som styrer ditt eget rakettskjold er stabilt og virker som du forventer neste gang du trenger det, er det altså ikke noe alternativ med det første.

Live-cd og nedlasting Versjonen som ligger ute for nedlasting nå, heter ReactOS, versjon 0.3.17, og kan lastes ned gratis fra reactos.com. Der finner du også demoversjoner i form av en live-cd og et par løsninger for virtuell maskin, slik at du kan se nærmere på operativsystemet på din egen skjerm, før du eventuelt velger om du vil installere. Velger du å installere, er systemkravene ganske beskjedne. Maskinen må minst ha en Pentium-prosessor, 32 megabyte RAM (megabyte, ikke gigabyte) og en harddisk som kan formateres som FAT32. En komplett installasjon tar mindre enn 100 megabyte plass på harddisken.

ADVARSEL: Dette er som nevnt en tidlig alfa-versjon av et operativsystem som vi verken kjenner eller kan gå god for. Derfor anbefaler vi ikke at du installerer ReactOS med mindre du er en erfaren pc-bruker og er klar over risikoen ved å installere et ukjent operativsystem.

Du kan lese mye mer om det russiske alternativet på reactos.com

Kanskje du er interessert i...