Cookies- og Brukervilkår


Myter og sannheter om Windows 10

Nå vet alle etterhvert at Windows 10 kommer den 29. juli, men det er fortsatt en del misforståelser om utgivelsen. Vi prøver å skille klinten fra hveten.


Kan jeg bare få Windows 10 hvis jeg forter meg å reservere det?

Nei. Du kan laste ned Windows 10 gratis innti den 28. juli 2016, uansett om du har reservert det eller ikke.

Mange Windows 7- og Windows 8/8.1-brukere har allerede oppdaget et Windows-symbol i nederste høyre hjørne av skjermen sin. Når du trykker på det, åpnes en app som tilbyr deg å reservere Windows 10 på datamaskinen din.

Microsoft har laget reservasjonssystemet for å unngå flaskehalsproblemer den 29. juli. Når du har reservert Windows 10, vil datamaskinen din på et tidspunkt begynne å laste ned operativsystemet litt etter litt, så du kan installere det den dagen det kommer ut.

Har du ennå ikke fått noen innbydelse til å reservere Windows 10, trenger du ikke å være bekymret. Microsoft sender ut invitasjonene i bølger, så hvis du ikke har fått din ennå, kan det hende du kommer med i neste bølge.

Må jeg betale for Windows 10 når jeg har brukt det i et år?

Nei. Når du har lastet ned din gratisversjon av Windows 10, er det gratis så lenge du bruker det på den datamaskinen du først har installert det på. Når du kjøper en ny datamaskin må du altså kjøpe en ny versjon av Windows 10 – akkurat som i dag.

Kommer fremtidige oppdateringer til å koste penger?

Nei. Fremtidige oppdateringer blir også gratis.

Så Windows 10 er virkelig gratis?

Ja. Hvis du har en lovlig versjon av Windows 7, Windows 8 eller Windows 8.1 installert på datamaskinen nå, så kan du helt gratis installere Windows 10 inntil den 28. juli 2016. Hvis du laster den ned etter den datoen, må du betale for den.

Bruker du Windows XP eller Windows Vista, må du betale for oppgraderingen – også det første året. Den norske prisen er ikke helt klar ennå, men i USA koster Windows 10 Home 119 dollar, cirka 912 kroner og Pro-versjonen koster 199 dollar, cirka 1525 kroner.

Må jeg oppgradere den 29. juli hvis jeg har reservert? Hva om jeg er på ferie?

Nei, du behøver ikke å installere Windows 10 på utgivelsesdatoen. Selv om du bruker datamaskinen den dagen operativsystemet lsneres, kan du utsette installasjonen til et tidspunkt som passer deg bedre.

Hvis du ikke bruker datamaskinen den dagen, vil du først bli spurt om du vil installere, når du slår på datamaskinen igjen, og du kan i så fall fortsatt utsette det. Så lenge du installerer Windows 10 i løpet av det første året, er oppgraderingen gratis. Bare kos deg på ferien.

Kan datamaskinen min kjøre Windows 10 overhodet?

Sannsynligvis. Hvis du i dag har installert Windows 7, 8 eller 8.1, så kan du i utgangspunktet også installere Windows 10. Det kan allikevel være noe hardware som ikke virker, eller der driverne må oppdateres.

Det er også enkelte programmer som ikke virker i Windows 10 ennå, men de fleste forventes å bli kompatible innen den 29. juli. I appen hvor du reserverer Windows 10, kan du også kontrollere om datamaskinen din er kompatibel med det nye operativsystemet.

Kan jeg bruke Windows Media Center i Windows 10?

Nei. Windows Media Center er ikke en del av Windows 10, og tidligere versjoner av WMC er ikke kompatible med det nye operativsystemet. I stedet kan du bruke de nyere programmene Music, Photos og Video, og Windows Media Player vil fortsatt være en del av Windows 10.

Les mer om Windows 10 her.

Speil skjermen til Tv-en

Speil datamaskinen, nettbrettet eller smarttelefonen til Tv-en.

Les mer

Årets beste tilbud!

Bli pc-ekspert med Norges beste datablad. Med et abonnement i hele 2016 sparer du 690 kroner og får tilgang til et hav av online-fordeler.

Les mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv e-postadressen din og klikk på "Påmeld":

Komputer for alle
Mest leste
Bruk flere Skrivebord i Windows

Bruk flere Skrivebord i Windows

Det er lettere å få orden på åpne mapper og programmer hvis du bruker flere Skrivebord i Windows.

Les mer

Start Windows uten å logge inn

Start Windows uten å logge inn

TIPS: Logg inn i Windows uten å taste passord – det går enkelt og raskt.

Les mer

Tips til Windows 10

Tips til Windows 10

De tre FØRSTE TINGENE DU BØR GJØRE når du får Windows 10.

Les mer

Nyeste

Bruk flere Skrivebord i Windows

Det er lettere å få orden på åpne mapper og programmer hvis du bruker flere Skrivebord i Windows.

Les mer

Finn strømslukene i Windows 10

I Windows 10 kan du se hvilke programmer det er som bruker mest strøm på den bærbare pc-en. Se hvordan her.

Les mer

Livet med en foreldet Windows-versjon

Den dagen Microsoft stanser kundestøtten for Windows, er det slutt på programrettelser og sikkerhetsoppdateringer.

Les mer