Cookies- og Brukervilkår


Verdens eldste datamaskin

61-åringen er verdens eldste fungerende datamaskin. Nå er den startet opp igjen av et museum i Birmingham.

Datamaskinen heter Wolverhampton Instrument for Teaching Computation from Harwell (eller WITCH) og veier 2,5 tonn. Den kolossale maskinen ble konstruert mer med tanke på pålitelighet enn hurtighet, og oppgaven var å løse matematiske problemer for forskere ved det britiske atomenergisenteret. Datamaskinen brukte mellom fem og ti sekunder på å gange sammen to tall.

Det er nesten et mirakel at maskinen har overlevd. Opprinnelig var det bare et dusin av dem, og de andre har enten blitt demontert eller resirkulert. Som verdens eldste digitale datamaskin gir den også et godt innblikk i hvordan datamaskiner fungerer på innsiden, noe som gjorde at den ble brukt som undervisningsmaskin i lang tid.

Nå har den blitt restaurert og startet opp igjen av et museum i Birmingham. Restaureringsprosjektet har ikke vært uten problemer. Enkelte komponenter har ikke blitt produsert på mange år, og det er ikke mange som skjønner seg på hullkortlesere lenger. Eldre operatører har rykket ut for å vekke gamle kunnskaper til liv, mens de yngre måtte begynne fra begynnelsen av.

Speil skjermen til Tv-en

Speil datamaskinen, nettbrettet eller smarttelefonen til Tv-en.

Les mer

Årets beste tilbud!

Bli pc-ekspert med Norges beste datablad. Med et abonnement i hele 2016 sparer du 690 kroner og får tilgang til et hav av online-fordeler.

Les mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv e-postadressen din og klikk på "Påmeld":

Komputer for alle
Mest leste
Husker du Windows 3.1?

Husker du Windows 3.1?

Unn deg et nostalgisk tilbakeblikk og bli kjent med Windows 3.1!

Les mer

Test selv: Så rask er prosessoren

Test selv: Så rask er prosessoren

Prosessoren eller cpu-en i datamaskinen din har stor betydning for ytelsen, men hva betyr de kryptiske modellnavnene? Det får du svar på her, og du kan se karakterer for alle prosessorer.

Les mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://komputer.no/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_nb-NO/plus_gron2.png" alt="Eksklusivt innhold" title="Eksklusivt innhold" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://komputer.no/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_nb-NO/plus_gron2.png" alt="Eksklusivt innhold" title="Eksklusivt innhold" width="28" height="28" class="default"/></span>God skriver, dyre utskrifter

Eksklusivt innholdEksklusivt innholdGod skriver, dyre utskrifter

Her får du en meget brukervennlig fotoskriver, men den er dyr i bruk.

Les mer

Nyeste

Spar en formue

Når bør du slå til for å gjøre et godt kjøp på en ny pc, skriver eller mobil?

Les mer

Den beste nødladeren til smarttelefonen

Med en nødlader i vesken kan du holde liv i mobiltelefon og nettbrett en hel helg, uten å være i nærheten av en stikkontakt.

Les mer

FBI hacker iPhone!

Apple vil skjerpe sikkerheten på iPhone etter at FBI hacket telefonen til en terrorist.

Les mer