Kryptering komno 152015

Forstå krypteringen som sikrer din pc

I denne artikkelen kan du lese om kryptering – en avgjørende del av sikkerheten på nettet og din egen pc. Du kan lese om symmetrisk og asymmetrisk kryptering, om kodemaskinen Enigma og om de absurd høye primtallene som ofte brukes i kryptering.

7. oktober 2015

Den romerske feltherren og diktatoren Julius Cæsar benyttet gjerne kryptering: Når han sendte ordrer til sine offiserer og øvrige undersåtter, skjedde det som regel i form av et kodespråk der han erstattet hver bokstav med bokstaven som befinner seg tre trinn lenger ut i det latinske alfabetet. Skulle en fiende snappe opp de hemmelige brevene, ville de ikke få annet enn rabbel ut av meldingen. Mottakeren av brevet, som var satt inn i systemet, ville derimot lett kunne knekke koden og forstå budskapet. Deretter kunne han sende et svar til Cæsar ved hjelp av den samme metoden.

Du bruker også kryptering – til og med ganske flittig. Det skjer når du for eksempel kjøper en julegave med et kredittkort, besøker en hjemmeside eller sender epost. Likevel merker du lite til selve prosessen. Den digitale krypteringen som gjennomsyrer all nettkommunikasjon, er nemlig innrettet på en slik måte at den foregår i bakgrunnen, uten at du behøver å bry deg. Det er kanskje like greit. Matematikken som ligger bak krypteringen er nemlig svært kompleks. Det er denne kompleksiteten som sørger for at koden er tilnærmet umulig å knekke.

I artikkelen lærer du om symmetrisk og asymmetrisk kryptering og om kodemaskinen Enigma. Dessuten får du programmet Silver Key Free slik at du kan kryptere dine egne filer. > Last ned Silver Key Free

Kanskje du er interessert i...