Ransomware

Internasjonalt samarbeid mot utpressingsvirus

Europol, nederlandsk politi samt antivirusspesialistene Kaspersky Lab og Intel Security danner felles front mot grådige hackere

27. juli 2016 av Emil Maischnack Jensen

De fleste kan forestille seg hvordan det må føles å slå på datamaskinen bare for å bli møtt av en kryptert harddisk og krav om å betale tusenvis av kroner til skruppelløse hackere for kanskje å få låst opp filene igjen. Fenomenet kalles utpressingsvirus (eng. "ransomware") og har rammet private pc-brukere, næringsliv, offentlige institusjoner og til og med tv-seere.

Samarbeid mot utpressingsvirus

Nå vil Europols Cybercrime Centre forsøke å ta knekken på problemet. Derfor har de innledet et samarbeid med nederlandsk politi samt antivirusselskapene Kaspersky Lab og Intel Security for å forebygge og bekjempe virusangrepene.

Inntil videre har dette tatt form av den engelskspråklige nettsiden ”No more ransom”, der man får råd om hvordan man kan unngå utpressingsvirus og hvordan man skal komme seg ut av knipen når angrepet først er et faktum. Blant rådene er at man i utgangspunktet aldri skal betale hackerne, ettersom man ikke har noen garanti for at de faktisk utleverer krypteringsnøkelen og ikke bare krever mer penger.

Hjemmesiden til No More Ransom finner du her (Engelsk - ekstern kobling)

Kanskje du er interessert i...