Cookies- og Brukervilkår


Derfor gikk Microsofts chatte-robot berserk

For ikke lenge siden lanserte Microsoft chatte-roboten Tay Al på de sosiale nettverkene Twitter, Kik og GroupMe. Etter bare noen timer rant det ut rasistiske, nazistiske og sterkt diskriminerende kommentarer. Les om hvorfor det gikk så galt her.

Microsofts lansering av chatte-roboten Tay Al – et dataprogram som skulle etterligne en 19-årig jente og som helt av seg selv skulle lære å kommunisere på forskjellige sosiale nettverk – kunne ha vært en super PR-idé.

Tay Al gikk amok
Dessverre for Microsoft gikk det helt galt. Debattanter, blant annet på Twitter, klarte å avspore roboten fra de emnene den diskuterte – og snart rant Tay over av hatefull retorikk om rase og etnisitet. Den ubehøvlede roboten ble blant annet spurt om den støttet folkemord, hvorpå Tay svarte "Ja, det gjør jeg i hvert fall". Bedre ble det ikke da en annen bruker hevdet at man burde sikre en bedre fremtid for hvite barn. Til det svarte roboten, "Jeg kunne ikke være mer enig".


Men hvordan kunne det gå så galt? Brandon Wirtz, som står bak Recognant, en plattform for kunstig intelligens, forklarer:

1: Microsoft hadde ikke gjort Tay i stand til å reflektere over egne utsagn. Derfor visste ikke roboten at man bør ignorere for eksempel nynazister i chatterom.

2: Microsoft hadde ingen sikkerhetsanordninger installert, slik at Tay kunne blitt veiledet i forskjellene på riktig og galt. I stedet lot de internett oppdra roboten.


Løsningen på Microsofts problemer ble å stenge roboten. Den kommer formodentlig på nett igjen, men først etter at programmererne har gått grundig gjennom kodingen.Kilde: readwrite.com
Eksklusivt innholdEksklusivt innholdFå mer internett helt gratis

Internett Her får du de beste tipsene til et både raskere og mer stabilt nettverk.

Les mer

Få mer internett helt gratis
Følg oss på Facebook

Følg oss på Facebook

Internett På Facebook-siden til Komputer for alle finner du utallige morsomme og ...

Følg Komputer for alle

Tilgang til alt – 25 kr!

Tilgang til alt – 25 kr!

Komputer for alle Få tilgang til Fordelssonen, alle guidene og testene våre, samt bladet ...

Les mer

Speil skjermen til Tv-en

Speil datamaskinen, nettbrettet eller smarttelefonen til Tv-en.

Les mer

Årets beste tilbud!

Bli pc-ekspert med Norges beste datablad. Med et abonnement i hele 2016 sparer du 690 kroner og får tilgang til et hav av online-fordeler.

Les mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv e-postadressen din og klikk på "Påmeld":

Komputer for alle
Mest leste
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://komputer.no/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_nb-NO/plus_gron2.png" alt="Eksklusivt innhold" title="Eksklusivt innhold" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://komputer.no/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_nb-NO/plus_gron2.png" alt="Eksklusivt innhold" title="Eksklusivt innhold" width="28" height="28" class="default"/></span>Her må du aldri klikke

Eksklusivt innholdEksklusivt innholdHer må du aldri klikke

Slik unngår du hundrevis av uønskede meldinger og virusinfeksjoner – her er ni steder du aldri må klikke.

Les mer

IKKE bruk disse kodeordene!

IKKE bruk disse kodeordene!

Her er de 25 mest brukte kodeordene. Sjekk om kodeordet ditt er sikkert.

Les mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://komputer.no/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_nb-NO/plus_gron2.png" alt="Eksklusivt innhold" title="Eksklusivt innhold" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://komputer.no/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_nb-NO/plus_gron2.png" alt="Eksklusivt innhold" title="Eksklusivt innhold" width="28" height="28" class="default"/></span>22 tips om sikkerhet

Eksklusivt innholdEksklusivt innhold22 tips om sikkerhet

Oppfører du deg fornuftig ved pc-en? Les hva du alltid må huske – og hva du aldri må gjøre.

Les mer

Nyeste

Her må du aldri klikke

Slik unngår du hundrevis av uønskede meldinger og virusinfeksjoner – her er ni steder du aldri må klikke.

Les mer

Derfor gikk robot amok

Roboten til Microsoft gikk amok med rasistiske og sterkt diskriminerende kommentarer. Les om hvorfor det gikk galt.

Les mer

Sikker på nettet

Nettleseren Chromodo gjør ferden på nettet tryggere.

Les mer