Cookies- og Brukervilkår


Privatlivets fred

Programmer, tillegg i nettlesere og en god dose sunn fornuft gjør det lettere å ikke spre mer personlig informasjon enn du selv vil. Her ser du hvordan du bruker nettet optimalt med minst mulig risiko for privatlivets fred.

Last ned artikkel - bare for abonnenter

På nettet skal alt bare gli pent og greit, og vi vil ikke bli forstyrret eller bremset. På sosiale medier vil vi kommunisere med så mange som mulig, og når vi er på en favorittnettside, vil vi i gang uten å bruke unødig tid på å logge inn. På mobilen skal appene fungere uten for mye dikkedarer. Vi har en rask pc og rask nettforbindelse, og ingenting får lov til å senke farten.

Men det finnes en skyggeside: Privatlivet vårt blottlegges. Med det høye tempoet og de uante mulighetene for å kommunisere på nettet følger en risiko for at vi kan komme til å dele mer om oss selv enn vi egentlig har lyst til. En enkelt uheldig melding på Facebook, og tyven vet hvor vi bor. Eller en uheldig "humoristisk" tweet om sjiraffdrap, og vi får halve verden på nakken.

Er løsningen å trekke seg fort inn i skallet igjen? Naturligvis ikke. Det er en utfordring å være på nettet, men fordelene overgår tross alt ulempene.

Det er opp til deg å vurdere hvor mye av privatlivet du vil la andre få tilgang til. I denne artikkelen får du mange verktøy til å verne om privatlivet, men bruk dem med omtanke. Folk er forskjellige. Noen vil gjerne bli bombardert med annonser spesielt rettet mot deres behov. Det er tross alt bedre enn vilkårlig reklame. Andre synes kanskje at det er litt ubehagelig at en hjemmeside viser annonser for produkter som de har søkt etter på en annen side tidligere på dagen. På samme måte har folk forskjellige holdninger til hva man kan legge ut på Facebook av privat karakter.

Likevel handler det ikke bare om smak og behag. I denne artikkelen får du konkrete anbefalinger om hva du iallfall ikke bør gjøre på nettet. For eksempel er det ingen tvil om at du på de fleste nettsider bør la være å oppgi person- eller kontonummer.

Les videre på de neste sidene, og se hvordan du best kan beskytte privatlivet når du er på nettet. Til slutt i artikkelen får du vite hva du kan gjøre hvis dine private opplysninger allerede er på avveie. I så fall kan nemlig Google være til hjelp.

Les mer om...

Eksklusivt innholdEksklusivt innholdFå mer internett helt gratis

Internett Her får du de beste tipsene til et både raskere og mer stabilt nettverk.

Les mer

Få mer internett helt gratis
Følg oss på Facebook

Følg oss på Facebook

Internett På Facebook-siden til Komputer for alle finner du utallige morsomme og ...

Følg Komputer for alle

Tilgang til alt – 25 kr!

Tilgang til alt – 25 kr!

Komputer for alle Få tilgang til Fordelssonen, alle guidene og testene våre, samt bladet ...

Les mer

Speil skjermen til Tv-en

Speil datamaskinen, nettbrettet eller smarttelefonen til Tv-en.

Les mer

Årets beste tilbud!

Bli pc-ekspert med Norges beste datablad. Med et abonnement i hele 2016 sparer du 690 kroner og får tilgang til et hav av online-fordeler.

Les mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv e-postadressen din og klikk på "Påmeld":

Komputer for alle
Mest leste
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://komputer.no/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_nb-NO/plus_gron2.png" alt="Eksklusivt innhold" title="Eksklusivt innhold" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://komputer.no/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_nb-NO/plus_gron2.png" alt="Eksklusivt innhold" title="Eksklusivt innhold" width="28" height="28" class="default"/></span>Her må du aldri klikke

Eksklusivt innholdEksklusivt innholdHer må du aldri klikke

Slik unngår du hundrevis av uønskede meldinger og virusinfeksjoner – her er ni steder du aldri må klikke.

Les mer

Trusler på Facebook

Trusler på Facebook

Facebook er et svært interessant mål for kriminelle. Se hva du skal holde øye med, slik at du effektivt kan beskytte Facebook-kontoen mot misbruk.

Les mer

IKKE bruk disse kodeordene!

IKKE bruk disse kodeordene!

Her er de 25 mest brukte kodeordene. Sjekk om kodeordet ditt er sikkert.

Les mer

Nyeste

Her må du aldri klikke

Slik unngår du hundrevis av uønskede meldinger og virusinfeksjoner – her er ni steder du aldri må klikke.

Les mer

Derfor gikk robot amok

Roboten til Microsoft gikk amok med rasistiske og sterkt diskriminerende kommentarer. Les om hvorfor det gikk galt.

Les mer

Sikker på nettet

Nettleseren Chromodo gjør ferden på nettet tryggere.

Les mer