Cookies- og Brukervilkår


Pass deg for falske IT-folk

Svindlere ringer og utgir seg for å være IT-supportere. Det kan koste deg dyrt. Les hvordan du unngår å bli det neste offeret.

I løpet av det siste året har det dukket opp en ny trend innen IT-svindel. Svindlere ringer til potensielle ofre og gir seg ut for å være IT-folk fra Microsoft eller et annet kjent selskap. Ved hjelp av denne dekkhistorien prøver de å innbille folk at datamaskinene deres er infisert av virus eller annen skadelig programvare. Målet er å lure ofrene til å installere et fjernstyringsprogram, så de kan ta kontrollen over datamaskinen, eller loppe offeret for penger eller kredittkortopplysninger. Men hvis du blir oppringt, er det enkelt å avsløre svindlerne.


De gylne reglene


  • 1: Microsoft ringer deg aldri direkte hvis du får virus på pc-en din. Det forekommer aldri.

  • 2: Svindlernes mål er å få tilgang til datamaskinen eller kredittkortopplysninger. Gjør det helt klart at du ikke har tenkt å gi dem den typen opplysninger. Hvis de gir deg kontaktopplysningene sine for å overbevise deg, kan du kontakte myndighetene.

  • 3: Selv om svindlerne har kontaktopplysningene dine, så betyr ikke det at de vet noe om datamaskinen din. Virker vedkommende pålitelig, så spør hvordan de vet om deg. Du kan eventuelt be om å snakke med en overordnet. Hvis de har problemer med å forklare seg, eller noe virker uklart, er det best å legge på med en gang.

  • 4: Svindlerne pleier å påstå at Microsoft eller en annen «autoritet» har gitt dem informasjonen. De sier at de vet om problemet ditt fra virusmeldinger om IP-adressen din, datamaskinen eller til og med telefonnummeret ditt – med andre ord at opplysningene dine ligger inne i en eller annen imaginær database. En god tommelfingerregel er denne: Hvis du ikke er sikker på hva de prøver å forklare, så prøver de trolig å svindle deg. Legg på.

  • 5: Hvis de oppgir en kilde til informasjonen, så ring kilden for å bekrefte opplysningene. Be dem ringe tilbake eller gi deg et nummer hvor du kan kontakte dem.

  • 6: Vær ekstra forsiktig hvis de ringer fra et hemmelig nummer.

  • 7: Vær ekstra oppmerksom på oppringninger fra India eller fra folk med indisk aksent, siden de fleste svindelforsøkene stammer derfra.Hvis du har den minste tvil, så legg på og kontakt Microsoft eller myndighetene.

Bli ekspert på Office

Programmer Bli ekspert på Office og lær alt om Word og visningsprogrammer som PowerPoint.

Les mer

Bli ekspert på Office
Følg oss på Facebook

Følg oss på Facebook

Internett På Facebook-siden til Komputer for alle finner du utallige morsomme og ...

Følg Komputer for alle

50 GB gratis backup!

50 GB gratis backup!

Programmer Nå kan du lagre den neste sikkerhetskopien på nettet. Som abonnent på ...

Les mer

Speil skjermen til Tv-en

Speil datamaskinen, nettbrettet eller smarttelefonen til Tv-en.

Les mer

Årets beste tilbud!

Bli pc-ekspert med Norges beste datablad. Med et abonnement i hele 2016 sparer du 690 kroner og får tilgang til et hav av online-fordeler.

Les mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv e-postadressen din og klikk på "Påmeld":

Komputer for alle
Mest leste
600 mill. telefoner er i fare

600 mill. telefoner er i fare

Samsung S6, S5 og flere andre modeller står i fare for å bli hacket. Helt opptil 600 millioner telefoner er i faresonen.

Les mer

Kinesiske telefoner spionerer på deg

Kinesiske telefoner spionerer på deg

Telefoner fra blant andre Huawei, Xiaomi og Lenovo benytter spesielle programmer til å spionere på brukeren.

Les mer

Se norsk tv på ferien i utlandet

Se norsk tv på ferien i utlandet

Med Freedome kan du se norske tv-programmer i utlandet.

Les mer

Nyeste

Oj! Så mye skadevare finnes det

550 millioner programmer som vil angripe pc-en.

Les mer

Ond virus har ligget i skjul i 5 år

Et farlig virus som heter Sauron, har ligget i skjul i årevis på mengder av pc-er. Det kan slå til når som helst og stjele filer og passord.

Les mer

Nytt våpen i kampen mot utpressingsvirus

Sikkerhetseksperter og Interpol går til krig mot grådige hackere

Les mer