Evil lord

Pass på: Ondsinnet virus har holdt seg skjult seg i 5 år

Et virus med det fryktinngytende navnet Sauron har nettopp blitt oppdaget. Det har holdt seg skjult på pc-er i fem år og kan slå til når som helst.

21. august 2016 av DAU

Det ondsinnede ProjectSauron-programmet har eksistert i fem år uten at sikkerhetsprogrammene har oppdaget det. Viruset kan opptre som uskyldige filer og har en uforutsigbar oppførsel. Det gjør det vanskelig å oppdage trusselen, som godt kan være utviklet av en statsstøttet gruppe, ifølge sikkerhetseksperter ved Kaspersky Lab.

ProjectSauron setter hackere i stand til å spionere på infiserte maskiner og for eksempel stjele filer, registrere tastetrykk og åpne bakdører til nettverk. Sauron ble oppdaget i september i fjor, og siden har man funnet viruset på maskiner i over 30 statlige, militære organisasjoner samt hos teleselskaper og forskningsinstitusjoner i Russland, Iran og Rwanda.

Ifølge Symantec er trusselen også registrert i Kina og på en ambassade i Belgia. Ingen norske organisasjoner skal være rammet. Viruset har fått navnet Project Sauron fordi det er funnet referanser til Mørkets fyrste fra JRR Tolkiens trilogi i kildekoden.

Er din pc effektivt beskyttet mot trusler på nettet? På Fordelssonen kan du laste ned de beste gratis sikkerhetsprogrammene til Windows-maskinen.

Pass på at antivirusprogrammet er oppdatert slik at det kan finne og fjerne ProjectSauron og andre trusler.

Kanskje du er interessert i...