Cookies- og Brukervilkår


Her er svindlernes nye våpen

It-kjeltringene finner ut hvem du er, hvor du jobber og hvordan de lettest kan lure deg. "Spear phishing" er målrettet svindel og kommer til å bli en av fremtidens store trusler.

Sjefen sender en epost og ber deg betale en regning. Eposten ser ut som den pleier, logo og brevhode er som vanlig og signaturene inneholder sjefens fulle navn og telefonnummer.

Det du ikke oppdager er at eposten er falsk – klippet sammen for å lure deg til å foreta en innbetaling til en svindlerkonto.

Målrettet svindel – mot DEG

Denne typen svindel, hvor kjeltringene finner informasjon om offeret og bruker det målrettet, kalles "spear phishing" eller spydfiske. I følge en ny rapport fra sikkerhetsfirmaet DKCERT blir dette en av de store truslene fremover.

Vi spurte Henrik Larsen, sikkerhetsekspert hos DKCERT, om hvor utbredt spydfiske er og hvordan man beskytter seg. Han kunne fortelle at det hittil stort sett har vært rettet mot firmaer og at det fremdeles er størst risiko for å møte på svindelforsøk når du er på jobb.

Send aldri penger eller personlig informasjon

"Spear phishing" mot private kan bli en realitet fremover ettersom det nå er mulig å finne stadig mer opplysninger om oss vis sosiale media", sier Larsen.

"Tidligere har vi sett vanlig nettfiske hvor svindlerne lokker mottakeren med for eksempel å få tilbake penger på skatt.
Den typen "garnfiske", der svindlerne fisker etter alt og alle, kan for eksempel gjøres mer troverdig og målrettet hvis svindelmeldingene har fullt navn og adresse på mottaker, noen ganger også personnummer", forteller han videre.

Får å unngå spydfiskerne anbefaler Henrik Larsen at du forholder deg kritisk hvis du blir bedt om å sende penger eller personlig informasjon over nettet – også når du stoler på avsenderen.Gjør datamaskinen helt sikker

Sikkerhet Beskytt datamaskinen mot virus og malware med gode sikkerhetsprogrammer og mengder av nyttige råd.

Les mer

Gjør datamaskinen helt sikker
50 GB gratis backup!

50 GB gratis backup!

Programmer Nå kan du lagre den neste sikkerhetskopien på nettet. Som abonnent på ...

Les mer

Tilgang til alt – 25 kr!

Tilgang til alt – 25 kr!

Komputer for alle Få tilgang til Fordelssonen, alle guidene og testene våre, samt bladet ...

Les mer

Speil skjermen til Tv-en

Speil datamaskinen, nettbrettet eller smarttelefonen til Tv-en.

Les mer

Årets beste tilbud!

Bli pc-ekspert med Norges beste datablad. Med et abonnement i hele 2016 sparer du 690 kroner og får tilgang til et hav av online-fordeler.

Les mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv e-postadressen din og klikk på "Påmeld":

Komputer for alle
Mest leste
Hackere ved svømmebassenget

Hackere ved svømmebassenget

Det er fint å ha utstyret og den bærbare PC-en i nærheten når du er på ferie, men vet du hvordan du holder dem på trygg avstand fra hackere ved svømmebassenget og svindlere på flyplassen?

Les mer

Farlige kjendiser på nettet

Farlige kjendiser på nettet

Populære kjendiser brukes av svindlere til å lokke besøkende til nettsider som inneholder skadelige programmer. Emma Watson er den farligste kjendisen for norske nettbrukere.

Les mer

600 mill. telefoner er i fare

600 mill. telefoner er i fare

Samsung S6, S5 og flere andre modeller står i fare for å bli hacket. Helt opptil 600 millioner telefoner er i faresonen.

Les mer

Nyeste

Oj! Så mye skadevare finnes det

550 millioner programmer som vil angripe pc-en.

Les mer

Ond virus har ligget i skjul i 5 år

Et farlig virus som heter Sauron, har ligget i skjul i årevis på mengder av pc-er. Det kan slå til når som helst og stjele filer og passord.

Les mer

Nytt våpen i kampen mot utpressingsvirus

Sikkerhetseksperter og Interpol går til krig mot grådige hackere

Les mer