Cookies- og Brukervilkår


Database mot mobil-tyveri

Dyre smartmobiler er blitt et populært mål for skurker, men en verdensomspennende database over stjålne mobiler blir nå brukt mot tyveriene.

Det er to ting som virkelig irriterer smartmobileiere rundt i verden: En mobil som går i gulvet sånn at skjermen blir ødelagt, og lange fingrer som prøver å få tak i en ny, dyr smartmobil. Det siste har vært mye framme i nyhetene i forbindelse med den såkalte ransbølgen i Oslo og den språklige nyskapningen "epleslang" om iPhone-tyverier. Det er riktignok ikke et nytt ord, men en helt ny betydning av et godt gammelt ord.

Mer solid glass har til en viss grad hjulpet mot det første, mens mobilindustriens organisasjon CTIA, Cellular Telecommunications and Internet Association, nå skal prøve å ta knekken på det andre ved hjelp av en global database som skal holde orden på stjålne telefoner.

Mange av de store mobilprodusentene og operatørene støtter allerede tiltaket, som gjør det mulig å registrere og sperre en stjålet telefon i databasen. Det vil gjøre den nærmest uselgelig i landene som deltar, og dermed mye mindre attraktiv å anskaffe på ulovlig vis. Det eneste som ennå vil være mulig, er å bruke delene til å reparere andre mobiler.

Databasen vil i utgangspunktet bli etablert i USA og dekke smartmobiler som har 4G/LTE-teknologi, men planen er at den skal bli utvidet til flere typer telefoner og hele verden. Fra før av fins det en database kalt EIR (Equipment Identity Register), som brukes i Europa. Denne går på det såkalte IMEI-nummeret, et identifikasjonsnummer som er forskjellig fra mobil til mobil. Men siden mange land i Øst-Europa og de fleste afrikanske og asiatiske land ikke bruker denne, kan mobilene fremdeles eksporteres til et sted der de fungerer.

Når det gjelder CTIA-databasen, må nordmenn smøre seg med tålmodighet, for det er ennå ikke klart når denne databasen vil være tilgjengelig her på berget. Men imens fins det andre muligheter for å holde øye med en stjålet telefon. Blant dem er de to appene Find My iPhone til iPhone og Where’s My Droid til Android. De sporer telefonene ved hjelp av den innebygde GPS-mottakeren og viser deg smartmobilens plassering på et kart.

Speil skjermen til Tv-en

Speil datamaskinen, nettbrettet eller smarttelefonen til Tv-en.

Les mer

Årets beste tilbud!

Bli pc-ekspert med Norges beste datablad. Med et abonnement i hele 2016 sparer du 690 kroner og får tilgang til et hav av online-fordeler.

Les mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv e-postadressen din og klikk på "Påmeld":

Komputer for alle
Mest leste
Supertelefonen du ikke får kjøpe

Supertelefonen du ikke får kjøpe

Den nye telefonen til Google får du ikke kjøpt i Norge ennå. Her kan du se hvordan du likevel kan få tak i en.

Les mer

Hack en telefon og bli rik

Hack en telefon og bli rik

Firma utlover belønning for å bryte seg inn i telefoner.

Les mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://komputer.no/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_nb-NO/plus_gron2.png" alt="Eksklusivt innhold" title="Eksklusivt innhold" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://komputer.no/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_nb-NO/plus_gron2.png" alt="Eksklusivt innhold" title="Eksklusivt innhold" width="28" height="28" class="default"/></span>Test av smartphones

Eksklusivt innholdEksklusivt innholdTest av smartphones

Sjekk eposten, surf på nettet, ta bilder, se video, hør på musikk eller ta et raskt slag kabal. En smartmobil kan alt dette og mye mer. Vi tester ni av de rimeligere, med priser fra bare 916 og opp til 1995 kroner.

Les mer

Nyeste

Hack en telefon og bli rik

Firma utlover belønning for å bryte seg inn i telefoner.

Les mer

Pokémon GO på armen

Armbåndet gjør det enklere å samle baller og fange Pokémoner, men kommer det for sent?

Les mer

Dårlige nyheter for venstrehendte

Antennen til iPhone 6 får knusende kritikk – og den virker dårligst for dem som holder telefonen i venstre hånd.

Les mer