Nokiaphones

Microsoft kjøper Nokia

Amerikanske Microsoft finner fram lommeboka og kjøper finske Nokias avdeling for mobiltelefoner.

5. september 2013

Microsoft har i tre år samarbeidet nært med Nokia, som lager smartmobilene i Lumia-serien med Microsofts mobile operativsystem Windows Phone. Hvis alt går etter planen, skal Microsoft neste år kjøpe hele mobiltelefonavdelingen og en stor mengde patenter av Nokia.

Dette var noe mange spekulerte på allerede da det tette samarbeidet mellom dem ble inngått i 2011. Stephen Elop hadde i september året før gått fra Microsoft for å bli direktør i Nokia. Han er nå tilbake i Microsofts avdelingen for "devices and services", altså i praksis avdelingen for mobile enheter. Handelen må godkjennes av Nokias aksjeeiere og blir trolig gjennomført tidlig i 2014. Prisen blir på 5,4 milliarder euro, rundt regnet 43 milliarder kroner, for Nokias produksjon av mobiltelefoner og de forskjellige patentene firmaet har på området.

Microsoft har langsiktige planer med kjøpet, som vil gi dem full kontroll over den i praksis eneste volumprodusenten av Windows Phone-mobiler. IT-markedets framtidige vekst vil i stor grad skje innenfor mobile enheter, og Redmont-firmaet ligger i øyeblikket langt etter Google, med Android, og Apple, med iPhone og iPad. Microsoft-direktør Steve Ballmer uttaler at de med en tettere integrasjon skal øke markedsandelen og fortjenesten innenfor mobiltelefoner.

Kanskje du er interessert i...