Cookies- og Brukervilkår


7 ting som Star Trek forutså

For 50 år siden ble de først episodene av serien Star Trek vist på amerikansk fjernsyn. Mye av den visjonære Star Trek-teknologien har i årenes løp blitt virkelighet.

Det legendariske science fiction-fenomenet Star Trek omfatter blant annet tv-serier, spillefilm, pc-spill og romaner med mengder av fremtidsvisjoner. Her er syv visjoner fra Star Trek som ble utviklet og som i dag er en del av hverdagen.

Mobiltelefonen
I 1966 snakket Captain Kirk i sin lille håndholdte kommunikasjonsenhet. Det så den amerikanske oppfinneren Martin Cooper, som den gang jobbet for Motorola, og det førte til den første personlige mobiltelefonen i 1973.

Pc med berøringsskjerm
I en Star Trek film fra 1987 blir datamaskinene betjent ved å trykke på skjermen. Det var langt unna virkeligheten på et tidspunkt da Commodore 64 var den mest utbredte hjemme-pc-en. Det er først nå i de senere årene at pc-er med berøringsskjerm har blitt vanlig.

Nettbrett og iPad
På 80-tallet så vi Commander Geordi LaForge bruke en Personal Access Data Device (PADD) til å taste inn koordinater i en galakse. Andre igjen brukte denne PADDen til å se på video eller høre musikk – akkurat som vi i dag bruker nettbrettet eller iPaden.

Videosamtaler
Videotelefoni er ingen ny oppfinnelse, men på slutten av sekstitallet var det utenkelig. I en Star Trek-scene fra den tiden kan vi se en samtale mellom en kaptein på et fremmed romskip og kapteinen på USS Enterprise på en skjerm – på samme måte som vi i dag bruker Skype og lignende tjenester.

Trådløse hodetelefoner
I tidlige episoder av Star Trek kan vi se medlemmer av stjerneflåten kommunisere ved hjelp av et stort sølvfarget hodesett. Det har slående likheter med de trådløse Bluetooth-hodetelefonene som mange bruker sammen med mobiltelefonen.

Oversetter
I Star Trek møter Spock, Capain Kirk og Picard vesener fra andre galakser med helt uforståelige språk. Ved hjelp av oversetteren "Universal Translator" har de likevel ingen problemer med å kommunisere med hverandre. Så avansert teknologi finnes riktignok ikke ennå, men tjenester som Google Oversetter gjør tapre forsøk. Det er kanskje ikke hundre prosent riktig, men det er godt nok til å gjøre gresk noenlunde forståelig for en nordmann.

Store TV-skjermer
På slutten av sekstitallet var TV-er tunge kasser med store bilderør og liten skjerm. Derfor var det i de tidlige episodene av Star Trek utrolig forutseende å se store og flate skjermer bli brukt som datamaskiner og til videosamtaler.

I 2017 gjenoppstår Star Trek og det kommer nye TV-episoder – kanskje med en oppdatert forsmak på hva fremtiden har å by på.


Speil skjermen til Tv-en

Speil datamaskinen, nettbrettet eller smarttelefonen til Tv-en.

Les mer

Årets beste tilbud!

Bli pc-ekspert med Norges beste datablad. Med et abonnement i hele 2016 sparer du 690 kroner og får tilgang til et hav av online-fordeler.

Les mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv e-postadressen din og klikk på "Påmeld":

Komputer for alle
Mest leste
Hva betyr Ultra HD og 4K?

Hva betyr Ultra HD og 4K?

Hva er 4K? Og er det noe du har behov for? Les mer her, og lær mer om de forskjellige begrepene.

Les mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://komputer.no/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_nb-NO/plus_gron2.png" alt="Eksklusivt innhold" title="Eksklusivt innhold" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://komputer.no/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_nb-NO/plus_gron2.png" alt="Eksklusivt innhold" title="Eksklusivt innhold" width="28" height="28" class="default"/></span>Den lure metoden for å se på og spille inn tv

Eksklusivt innholdEksklusivt innholdDen lure metoden for å se på og spille inn tv

DVBLink TVSource er en snedig tv-server som gjør det enkelt å ta opp og se tv på datamaskinen din.

Les mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://komputer.no/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_nb-NO/plus_gron2.png" alt="Eksklusivt innhold" title="Eksklusivt innhold" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://komputer.no/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_nb-NO/plus_gron2.png" alt="Eksklusivt innhold" title="Eksklusivt innhold" width="28" height="28" class="default"/></span>Speilblank alt-i-ett-pc med Android

Eksklusivt innholdEksklusivt innholdSpeilblank alt-i-ett-pc med Android

Du får utrolig mye datamaskin for pengene, og Android-systemet fungerer riktig bra.

Les mer

Nyeste

7 ting som Star Trek forutså

Her er noen av de tingene som ble virkelighet takket vært Star Trek.

Les mer

Finn den beste tv-en til EM

Sommerens fotball-EM er en god unnskyldning for å bytte ut en foreldet tv. Se våre forslag til et godt bytte.

Les mer

Legg dvd-filmer på brettet ditt

Her får du to gode programmer som lar deg kopiere filmene dine og lagre dem på nettbrettet.

Les mer