Cookies- og Brukervilkår


Hva betyr Ultra HD og 4K?

Det har lenge vært Full HD som var det ypperste innen dataskjermer og tv. Men i enhver tilfeldig utvalgt tilbudsavis fra en dataforhandler vil du nå også møte på begrepene Ultra HD, UHD og 4K.

Hva er det? Og er det noe du har behov for? Les mer her, og lær mer om de forskjellige begrepene.

Ultra HD gir den beste bildekvaliteten

Ultra HD og 4K er betegnelser for hvor høy bildeoppløsning et digitalt produkt kan levere. Det gjelder skjermer og kameraer og alle enheter hvor det handler om skarpe bilder.

Bildeoppløsning står for hvor mange piksler et bilde består av. Høy oppløsning betyr mange piksler. Antall piksler er avgjørende for hvor stor detaljgrad man kan få med, og dermed hvor god bildekvaliteten er. Jo høyere oppløsning, jo mer nyansere, og jo skarpere står bildet.

Hva er UHD og Ultra HD?

Betegnelsene Ultra HD eller UHD betyr egentlig det samme. Når noen skriver UHD, er det bare en forkortelse av Ultra HD.

Hvis du har en Ultra HD-skjerm vil det si at den kan ha en oppløsning på 3840 x 2160 piksler (kalt 4K) og opp til 7680 x 4320 piksler (kalt 8K). Det er en høyere standard enn Full HD, der oppløsningen er 1920 x 1080 piksler.

Hva er 4K og 8K?

4K og 8K er - som beskrevet ovenfor - begge betegnelser som hører inn under Ultra HD.

Hvis en skjerm har en oppløsning på 4K, betyr det at bildet har 4000 piksler i bredden. Ved 4K er oppløsningen fire ganger høyere enn ved Full HD. Hvis du ser på en skjerm med 8K, er den utstyrt med 8000 piksler i bredden. Her blir oppløsningen 16 ganger så høy som Full HD.

Ultra HD og 4K fortsatt ikke standard

Ultra HD-skjermer vil altså vise knivskarpe bilder med masse dybde, også selv om skjermen er veldig stor. Du får med langt flere deltajer enn bilder i Full HD.

Der blir allikevel ikke produsert så mange filmer og bilder i 4K eller 8K ennå, så på nåværende tidspunkt er det begrenset hva du kan finne. Det er uansett ingen tvil om at det er på vei. Inntil videre må du altså selv ut med kameraet for å ta filmer og bilder hvis du vil utnytte potensialet i en UHD-skjerm til fulle.

Speil skjermen til Tv-en

Speil datamaskinen, nettbrettet eller smarttelefonen til Tv-en.

Les mer

Årets beste tilbud!

Bli pc-ekspert med Norges beste datablad. Med et abonnement i hele 2016 sparer du 690 kroner og får tilgang til et hav av online-fordeler.

Les mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv e-postadressen din og klikk på "Påmeld":

Komputer for alle
Mest leste
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://komputer.no/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_nb-NO/plus_gron2.png" alt="Eksklusivt innhold" title="Eksklusivt innhold" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://komputer.no/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_nb-NO/plus_gron2.png" alt="Eksklusivt innhold" title="Eksklusivt innhold" width="28" height="28" class="default"/></span>Den lure metoden for å se på og spille inn tv

Eksklusivt innholdEksklusivt innholdDen lure metoden for å se på og spille inn tv

DVBLink TVSource er en snedig tv-server som gjør det enkelt å ta opp og se tv på datamaskinen din.

Les mer

Tv i 3D

Tv i 3D

Når Samsung skal levere en 3D-tv som kan gi kinoene konkurranse, så skjer det med noe som heter Active Shutter-teknologi

Les mer

Spill i tre dimensjoner

Spill i tre dimensjoner

Når du først har kjempet mot monsterhærer for å redde verden i full 3D, er det nesten umulig å gå tilbake til en vanlig skjerm. Asus VG236HE skjermen er en virkelig flott 23-tommer med høy oppløsning.

Les mer

Nyeste

7 ting som Star Trek forutså

Her er noen av de tingene som ble virkelighet takket vært Star Trek.

Les mer

Finn den beste tv-en til EM

Sommerens fotball-EM er en god unnskyldning for å bytte ut en foreldet tv. Se våre forslag til et godt bytte.

Les mer

Legg dvd-filmer på brettet ditt

Her får du to gode programmer som lar deg kopiere filmene dine og lagre dem på nettbrettet.

Les mer