Apple 1

By på et gammelt Apple-klenodium

Få dager igjen: Nå kan du bli eier av et ekstremt sjeldent Apple-klenodium og samtidig støtte et godt formål. Her kan du by på den spennende kuriositeten.

23. august 2016

I dag er Apple kjent for iPhone, iPad og elegant designede datamaskiner, men for 40 år siden besto selskapet av en gjeng unggutter som holdt på i en garasje i California. Nå kan du bli den nye eieren av en av firmaets aller første maskiner – Apple 1. Den er håndlagd av Apple-gründer Steve Wozniak i 1975 og finnes kun i noen få eksemplarer.

Auksjonen avsluttes torsdag 25. august og budet ligger nå på 510 000 dollar – godt over fire millioner kroner. Datamaskinen er vurdert til det dobbelte, så her kan det være snakk om en sikker investering. Samtidig støtter du et godt formål, for en del av summen går til forskning på leukemi.

For denne summen (eller mer) får du en Apple 1 som ikke er satt sammen. Den består av det første fabrikklagde hovedkortet fra før serieproduksjonen startet, en strømforsyning, en kassettstasjon, et par kassetter med programvaren Apple BASIC og en bunke håndbøker. Eksperten som har bekreftet at maskinen er ekte, frarår likevel at man forsøker å starte maskinen. Det kan skade det gamle kretsløpet, så maskinen blir ikke annet enn en dyr pyntegjenstand.

Apple 1 blir av mange betraktet som forløperen for utviklingen av den personlige datamaskinen – pc-en. Den ble utviklet i garasjen til Steve Jobs' foreldre i Los Altos i California. Opprinnelig bygde Steve Wozniak rundt 200 enheter, og man mener at 60 av dem har overlevd til i dag.

By på den sjeldne datamaskinen her

Kanskje du er interessert i...