Video_komno_032013

Lag video som en Hollywood-regissør

Kongens tale og flere andre storfilmer de siste årene er redigert med programmet Lightworks. Det er helt gratis. Her får du en veiledning, så du kan komme i gang med videoredigering.

10. februar 2013

Vi må nesten starte med en advarsel: Lightworks er ikke for barn. Folk som lever av å redigere film og vinner de gjeveste filmprisene, bruker Lightworks. Vi anbefaler det ikke til din første ferievideo. Men hvis du har tatt litt film, lekt med Microsofts Movie Maker eller noen av de andre gode videoredigeringsprogrammene som vi har skrevet om i Komputer for alle, har du kanskje lyst til å prøve deg på noe mer avansert.

Vi kan ikke gjennomgå hele programmet på åtte sider, men vi gir deg en liten innføring som hjelper deg med å komme i gang.

Hvorfor er det gratis? Markedet for redigeringsprogrammet er beinhardt. Det er dominert av noen store programmer som Avid og Final Cut Pro, som absolutt ikke er billige. Folkene bak Lightworks har i stedet valgt å gjøre programmet gratis. Samtidig har de gitt tillatelse til at andre kan videreutvikle det. I stedet tjener selskapet penger på support. De selger også en enda større og helproff utgave som trengs hvis man for eksempel vil lage film i ultrahøy oppløsning til kinosaler. Selskapet selger også spesialiserte konsoller, tastaturer og grafikkort beregnet på filmredigering. Men hovedversjonen av dette uhyre avanserte programmet er altså helt gratis – og det gir oss amatører muligheten til å lage film på samme måte som de profesjonelle.

På de neste sidene hjelper vi deg med å registrere Lightworks, opprette et prosjekt og komme i gang med redigeringen. Resten må du lære deg selv ved å leke med programmet og lese den gratis brukerhåndboka (på engelsk). Kos deg med redigeringen!

Kanskje du er interessert i...