Internet

Den første hjemmesiden fyller 25 år

Den første hjemmesiden på internett jubilerer – og den er fortsatt på nett! Her ser du den.

9. august 2016 av Mikkel Jacobsen

Internett, slik vi kjenner det, er nå et kvart århundre gammelt. Den første hjemmesiden ble lansert 6. august 1991 av it-innovatøren Tim Berners-Lee, som på den tiden jobbet for CERN (Centre Européen de Recherche Nucléaire – ja, de med partikkelakseleratorene).

Tidligere utgaver av internett hadde inntil da bestått av separate, lukkede databaser som det var vanskelig å skaffe seg tilgang til.

Hyperkoblingen blir til Tim Berners-Lee hadde til hensikt å la databaser snakke sammen via hypertekstkoblinger. Den første hjemmesiden på nettet var en prosjektoversikt som skulle gi kolleger av Tim Berners-Lee rundt om i verden et innblikk i idéen om en bedre utgave av internett.

Men det var også et eksempel på hvordan hyperkoblinger og oppbyggingen av en hjemmeside kunne fungere. Det er naturligvis ingenting i forhold til hvordan hjemmesider ser ut i dag, men i 1991 var dette en øyeåpner.

Delt med offentligheten CERN kunne ha valgt å selge rettighetene til å bruke idéen, men som med all annen forskning ved senteret, ble dette delt gratis med offentligheten. Derfor hadde internett mye friere rammer til å vokse seg kjempestort i løpet av nitti- og totusentallet, enn hvis bedrifter og privatpersoner skulle ha tatt seg betalt for å utvikle det.

Besøk hjemmesiden her

Kanskje du er interessert i...