Stor økning i kjent nettsvindel

Utbredelsen av svindel som misbruker varsler fra hjemmesider, har økt dramatisk i 2019. Se hvordan du unngår problemet

3. desember 2019 av Henning Dadkhah Rasmussen


Når du besøker en hjemmeside, for eksempel en nettbutikk eller en nyhetsside, har du sikkert blitt spurt om du vil tillate varslinger i nettleseren.

Det eieren av hjemmesiden du er inne på spør om, er om de kan sende deg varsler på telefonen eller til Skrivebordet i Windows, selv når du ikke er inne på siden.

Det som startet som en ganske praktisk og uskyldig funksjon, som kunne være praktisk hvis man ville holde seg oppdatert på nyheter fra en nettside, har i noen tilfeller utviklet seg til å bli en plage.

Økning på 69 prosent

Sikkerhetsselskapet Kaspersky anslår at det har vært en økning på hele 69 prosent i antall svindeltilfeller som dette i 2019 i forhold til 2018.

Du kan altså risikere å bli bombardert med annonser for gifteklare russiske jenter, datingsider og annet skrot, i den tro at meldingene kommer fra en side du stoler på.

Slik virker svindelen i nettleseren

Når en nettleser spør om du vil tillate varsler fra dem, kan du uten å vite det bli sendt videre til en annen side enn den du fikk meldingen fra.

Det kan også være at du aksepterte meldinger fra en hjemmeside som umiddelbart virker pålitelig, men som viser seg ikke å være det.

Derfor bør du være på vakt når du blir spurt om du vil motta varsler fra hjemmesider.

Har du kommet til å akseptere varsler fra en hjemmeside, men angrer etterpå, er det likevel mulig å fjerne meldinger i Chrome.

Kanskje du er interessert i...