Li-Fi

100 ganger raskere enn WiFi

I løpet av dette tiåret kan lyspærer bli en viktig del av et lynraskt trådløst hjemmenettverk.

29. november 2015

LiFi er en ny teknologi som vil gi trådløst nett via lysstrålene fra belysningen i hus og hjem. Praktiske tester viser at teknologien gir hastigheter som er hundre ganger raskere enn dagens WiFi.

Det estiske selskapet Velmenni har testet LiFi-pærer hos flere firmaer, og har oppnådd hastigheter på opptil 1 GB per sekund. Det innebærer at man kan laste ned en høyoppløst film på et par sekunder.

Betegnelsen "LiFi" kommer av at teknologien minner om WiFi, men benytter lysbølger (eller -partikler) i stedet for radiobølger. Det engelske ordet for lys er "light", derav LiFi. Navnet ble lansert av mannen som utviklet teknologien, professor Harald Haas.

Som du kan lese om i den nyeste utgaven av Komputer for alle, arbeider også Disney med å utvikle LiFi-pærer. Ifølge Velmenni vil LiFi-teknologien være på markedet allerede dette tiåret.

Likevel er det ingen grunn til å regne med at WiFi forsvinner helt: Lys, og dermed LiFi, trenger som kjent ikke gjennom vegger, og derfor vil sannsynligvis WiFi og LiFi benyttes parallelt.

Kanskje du er interessert i...