DLNA_komno_152011

Slik fungerer DLNA

Tv-en din har kommet på talefot med pc-en. Og mobilen vil gjerne leke fjernkontroll. DLNA er navnet på standarden som får all hjemmeelektronikken til å jobbe sammen.

6. juli 2012

Les mye mer om billig DLNA i denne artikkelen her.

For bare noen få år siden var tvskjermen en isolert øy i dagligstua. Hvis du ville se på tv, måtte du først gå bort til apparatet, trykke på knappen, velge kanal, innstille lydstyrken – og gå tilbake til sofaen. Siden kom moderne oppfinnelser som fjernkontroll, video og nettverk.

I dag er tv-en bare én av mange små og store skjermer i mange hus. Og det handler ikke bare om å se den samme riksdekkende tv-kanalen lenger, men om å velge mellom et hav av digitale medier fra en overflod av kilder. På samme måte har det gått med musikk. Vi sitter ikke bare og lytter andektig i lenestolen, men tar med oss musikken vår overalt. I stedet for tv-seere og radiolyttere har vi blitt digitale ”innholdskonsumenter”.

Med så mange muligheter er det lett å miste oversikten. Hvis du vil unngå full medieforvirring, er det en god idé å holde øye med teksten på emballasjen neste gang du kjøper en tv, en mobil eller annen underholdningselektronikk. Det skal helst stå ”DLNA” et eller annet sted blant alle de kryptiske forkortelsene. Hvis det gjør det, er det en garanti for at apparatet kan spille problemfritt med resten av den DLNA-merkede elektronikken din.

Hva er DLNA? Bak bokstavene DLNA står sammenslutningen Digital Living Network Alliance. DLNA ble stiftet i 2003 under ledelse av Sony. I dag teller sammenslutningen over 250 selskaper. De fleste er maskinvareprodusenter, men det er også noen programvareutviklere på lista – ikke minst Microsoft. Lista over deltakerne er som databransjens svar på Hvem er Hvem.

De fleste store produsentene av digital hjemmeunderholdning er med – med Apple som et viktig unntak. DLNA er en standard for utstyr som kan brukes i et medienettverk i hjemmet. Hensikten er å gjøre det lettere for forbrukere å bruke og dele bilder, musikk og video overalt i huset.

Kanskje du er interessert i...