802.11ac blir Wi-Fi 5

Den nye generasjonen trådløse nettverk vil blant annet gi bedre rekkevidde. Standardnavnet endres til Wi-Fi 6.

© Shutterstock

Nå blir det lettere å forstå de trådløse nettverkene

De kryptiske betegnelsene for trådløse nettverksstandarder skal bli enklere og mer brukervennlige. 802.11ac bytter for eksempel navn til Wi-Fi 5.

12. oktober 2018 av Morten Skeldal Østergaard

802.11n, 802.11ac, 802.11ax. Navnene på trådløse nettverksstandarder er ikke så veldig lette å forstå.

Wi-Fi Alliance, som er bransjeorganisasjonen bak de kryptiske forkortelsene, har imidlert bestemt seg for å gjør det mer lettfattelig. 

Fra nå av kommer den vanligste standarden, 802.11ac, til å hete Wi-Fi 5. Den kommende 802.11ax blir Wi-Fi 6, og eldre standarder får tilsvarende navn.

> Les også: Så raskt er fremtidens internett

Nye og mer lettfattelige navn: 802.11ac blir Wi-Fi 5

De nye navnene skal gjøre det lettere for produsentene å forklare hvilken generasjon av trådløse nettverk de forskjellige produktene støtter.

Det kan de for eksempel gjøre ved å trykke tydelige og forklarende logoer på pakken.

Da blir det lettere for forbrukerne å se hvilken generasjon av trådløst utstyr som passer til produktet.

Hvis du gjerne vil ha det raskeste trådløse nettverket, skal du altså se etter produkter som passer til de nyeste nettverksstandardene.

802.11ac bliver Wi-Fi 5
Nettverksstandarder

Nå blir det mye lettere å se hvilken generasjon av trådløs teknologi nettverksutstyret tilhører. 802.11ac blir for eksempel Wi-Fi 5. 

© Wi-Fi Alliance

Wi-Fi 6 med høyere overføringshastighet

Wi-Fi 6 byr blant annet på raskere overføringshastigheter og lavere strømforbruk.

De nye navnene på trådløse standarer gjelder umiddelbart, men vil først få allmen utbredelse når Wi-Fi 6 blir mer vanlig.

Det kommer sannsynligvis til å skje i løpet av 2019.

> Les også: Hva er et mesh-nettverk? 

Få et tastatur til nettbrettet med Komputer for alle 

Nå kan du få et smart tastatur til nettbrettet med Komputer for alle, slik at du slipper å bruke de irriterende skjermtastene på nettbrettet. Tastaturet har en praktisk størrelse, det passer i vesken og veier bare 350 gram.

Bluetooth-tastaturet er lett å koble til alle nyere nettbrett og smarttelefoner, og når du har satt det opp, kan du skrive på vanlige taster, akkurat som på en bærbar pc.

Over tastene er det også en smart fordypning som gjør det lett å sette nettbrettet eller telefonen i en oppreist posisjon mens du skriver.

Tastaturet koster vanligvis 379 kroner, men akkurat nå kan du få det sammen med to utgaver av Komputer for alle for kun kroner 69,50. Se tilbudet her.

Kanskje du er interessert i...