ICANN

Nye kreative toppdomener på vei

Snart kan hjemmesider som for eksempel ender på .no eller .com, bli erstattet av noe helt annet – men det blir ikke billig.

22. juni 2011

Det har organisasjonen ICANN, som styrer domenenavnene på internett, bestemt på et møte i Singapore. Så fra januar neste år blir det mulig å søke om et nytt domene, hvis no. eller com. ikke er bra nok. Før du planlegger om å få ditt eget etternavn som internettdomene, bør du nok sjekke prisen. Det må nemlig betales et gebyr på nesten 1 000 000 kroner og cirka 35 000 kroner i kvartalen, så det blir nok først og fremst store offentlige og private virksomheter som kommer til å vurdere muligheten. Det betyr at det for eksempel kan komme domener som .canon, .microsoft, .toyota og .london.

De nye internettadressene kan ende på et nesten hvilket som helst ord på alle språk. ICANNs styreformann sier at beslutningen innevarsler en ny tidsalder for internett. Men for vanlige surfere kan det også bety at det blir vanskeligere å huske alle adressene. Prisnivået har også blitt kritisert fra flere hold.

I dag eksisterer det 22 forskjellige toppnivå-domener, som blant annet inkluderer .com, .net, .og org i tillegg til 250 landdomener.

Kanskje du er interessert i...