lag GIF-animasjon gratis

En GIF-animasjon er morsom og iøynefallende. Her viser vi hvordan du kan lage dine egne GIFer.

© Old Spice // Giphy

Slik lager du GIF-animasjoner gratis

Du har sikkert sett dem på forskjellige nettsteder og i sosiale medier, hvor de, gjennom det seneste tiåret, har oppnådd stor popularitet. Vi snakker selvfølgelig om de allestedsnærværende GIFene.

18. juni 2018 av Mathias Blohm Schytte

Michael Jackson som spiser popcorn, en overveldet tilskuer på Australia’s Got Talent eller Ross fra TV-serien "Venner for livet" som klapper ironisk. 

Mange små animerte sekvenser som går i en gjentagende loop, har gradvis blitt klassikere på nettet, og spesielt på sosiale medier er populariteten stor. 

Men hva er egentlig en GIF, og hvordan lager man en GIF?

Hva er en GIF?

En GIF eller ”Graphics Interchange Format” er en sekvens av enten bilder eller video som er klippet på en slik måte at de kjører i en loop – den gjentas altså i det uendelige.

En GIF er oftest ganske kort, typisk 2-10 sekunder, og akkompagneres ofte av et tekststykke, men kan like godt stå alene.

Formatet ble oppfunnet tilbake i 1987 av den amerikanske internettleverandøren CompuServe, men selv om bildeformatet nå har over tredve år på baken, er det først i løpet av det siste tiåret at formatet har slått igjennom for alvor.

I oktober 2016 skrev Forbes at Giphy, som er en online database for GIFer, hadde rundet en milliard daglig sendte GIF-bilder og over 100 millioner daglige brukere.

Hvordan lager man en GIF?

Det er hverken vanskelig eller tidkrevende å lage en GIF, og det er flere måter du kan lage dine egne GIF animasjoner på, helt gratis.

Den absolutt enkleste løsningen er på hjemmesiden Giphy.com, hvor du i øverste venstre hjørne velger fanen ”Create”. 

På den siden kan du trekke filene dine inn i nettleserens høyre eller venstre vindu. Har du et videoklipp, må du slippe klippet i det høyre vinduet. 

Vil du kombinere et eller flere bilder, bruker du det venstre vinduet. Du kan også trykke på vinduene for å søke etter filen din.

Du kan også velge å bruke en video som allerede ligger på nettet, for eksempel på YouTube. Så bruker du den originale video-URLen, som du kopierer inn i feltet nedenfor. 

Vær oppmerksom på at mange bilder og videoklipp er beskyttet av opphavsrett.

Når du har valgt filen din, blir du sendt videre til et nytt vindu, hvor du med den øverste skyveknappen kan velge lengde på GIFen. 

Den nederste skyveknappen bruker du til å velge den delen av GIFen din du vil bruke.

Legg til tekst, tegninger og tags til GIF

Når du trykker på den blå ”Continue to Decorate”-knappen, blir du sendt videre til det nest siste steget. Her kan du tegne på GIFen din, pynte den med små klistermerker, legge til et filter eller skrive en tekst.

På det siste steget har du mulighet til å legge til tags til GIFen din. 

Tags gjør det mulig for deg selv og andre å søke opp GIFen. Husk å klikke på det lille blå + tegnet etter hver tag, ellers blir ikke tag-ene dine lagret. Du kan også legge til en source-URL. Source URLen er en slags kreditering til den opprinnelige videoen.

Hvis du oppretter en konto på Giphy.com, kan du alltid finne dine de lagrede GIFene dine. De kan nemlig være relativt vanskelige å finne i den enorme mengden GIFer som finnes på verdensbasis. 

GIFen din forblir privat og kan altså ikke brukes av andre, med mindre du velger å offentliggjøre den og deler lenken.

Kanskje du er interessert i...