Interpol arresterer 1003 personer
Interpol arresterer 1003 personer

Den internasjonale politiorganisasjonen har slått til mot IT-kriminelle.

© Shutterstock

1003 mulige IT-kriminelle er arrestert

Interpol har etter omfattende etterforskning arrestert 1003 personer fra hele verden. De er mistenkt for nettkriminalitet.

3. desember 2021 av Martin Lorentsen

Det finnes mange måter vi kan bli lurt og utnyttet på av kriminelle aktører på Internett. Derfor har myndighetene de siste årene fokusert stadig mer på bekjempelse av nettkriminalitet.

Interpol er verdens største internasjonale politiorganisasjon og har nå tatt et viktig steg i kampen mot IT-kriminelle.

I en stor aksjon med kodenavnet Operation HAEICHI-II ble hele 1003 personer fra hele verden arrestert. 

Personene er alle mistenkte for nettkriminalitet, og forbrytelsene spenner bredt.

LES OGSÅ: Hackere utvikler mer enn 100 millioner typer skadevare på ett år

Brukte populær serie i svindelnummer

Kriminaliteten omfatter blant annet investeringssvindel, hvitvasking av penger på nettet og ulovlig nettgambling.

Også svindel der ofre blir lokket til å overføre penger til personer som tilsynelatende viser romantisk interesse (også kalt datingsvindel), har skurkene benyttet seg av.

Men som noe nytt og ganske kreativt har de kriminelle utnyttet den populære Netflix-serien Squid Game. Flere av de arresterte er nemlig mistenkt for å utvikle skadelige apper som ble kamuflert som mobilspill fra den sørkoreanske favorittserien.

Lastet du ned en av disse appene, fikk du ikke glede av et spennende Squid Game-spill. I stedet ble du registrert for abonnementstjenester som fortløpende trakk store pengesummer fra kontoen din.

LES OGSÅ: Morsealfabetet brukes til å svindle deg på nettet

Forhindrer svindel for mange millioner

Det er ingen liten aksjon som Interpol har gjennomført. De mange arrestasjonene er et resultat av en fire måneder lang etterforskning fra juni til september 2021 i 20 forskjellige land.

De 20 landene omfatter Angola, Brunei, Kambodsja, Colombia, Filippinene, India, Indonesia, Japan, Kina, Laos, Malaysia, Maldivene, Romania, Singapore, Slovenia, Spania, Sør-Korea, Thailand og Vietnam.

Operation HAEICHI-II er den andre store Interpol-aksjonen mot nettkriminelle. Fra september 2020 til mars 2021 sto Interpol bak Operation HAEICHI-I, som førte til 500 arrestasjoner.

I år er dette tallet fordoblet, og ifølge Interpol har arrestasjonene forhindret at opptil 27 millioner dollar – tilsvarende over 245 millioner kroner – havnet i kriminelle hender.

Kanskje du er interessert i...