kontorstol

Du kan dø av å sitte for mye

Kom deg opp fra kontorstolen og hent kaffen selv hvis du vil forbedre sjansene til å leve lengre.

30. mars 2012

Stillesittende arbeid og hobbyer er naturligvis ikke sunt, men en ny undersøkelse foretatt på 220 000 mennesker i Australia viser at det er enda farligere enn antatt. Undersøkelsen sammenliknet folk på 45 år og oppover, og delte dem opp i grupper etter hvor mye tid de tilbrakte på baken hver dag.

For folk som sitter stille mer enn 11 timer om dagen var sjansen til å vandre heden i løpet av de neste tre årene hele 40 prosent høyere enn for folk som ikke har stillesittende jobber. De med åtte timer på baken hver dag har "bare" 15 prosent høyere sjanse for å dø i løpet av tre år.

Stillesittende arbeid er ofte forbundet med overvekt og en passiv livsstil. Men undersøkelsen peker på at det ikke er hele forklaringen. Ekspertene bak undersøkelsen påpeker at en del bevegelser utløser positive reaksjoner i kroppen som kan forbedre helsetilstanden drastisk.

Og selv en liten forbedring kan ha en positiv effekt, så ta trappa, hent kaffen selv og ta en liten spasertur på arbeidsplassen i løpet av dagen.

Kanskje du er interessert i...