house of cards

4K er framtiden

4K er navnet på en oppløsning som er omtrent fire ganger høyere enn det som nå kalles Full HD. Det er også det neste tv-leverandørene vil bruke for å få deg til å bytte ut flatskjermen.

12. januar 2014

CES-messen er altså godt i gang, og alle de store elektronikkprodusentene har holdt pressemøter. Felles for LG, Sony og Samsung var at alle presenterte et bredt utvalg av flatskjermer som støttet framtidens format 4K.

3D var det forrige forsøket på å få alle til å bytte ut flatskjermene sine, men et flertall av forbrukerne har ikke ansett det som noen nødvendighet. 4K er ikke noe som krever briller eller annet spesialutstyr. Det er rett og slett en høyere oppløsning enn Full HD, som de fleste skjermene i dag leveres med.

Der er selvsagt ikke så morsomt å ha en nytt tv med fantastisk bilde hvis du ikke har noe å vise på det som kan utnytte teknologien fullt ut. Men Sony kunne melde at de var klare med en videotjeneste som foreløpig hadde 140 filmer til strømming.

Netflix-sjefen Reed Hastings var innom pressemøtene til både Sony og LG, og budskapet var at Netflix var klare for nyvinningen. Sesong to av den populære serien "House of Cards" er spilt inn og kan strømmes i 4K. Senere på året vil Netflix komme med 4K-utgaven av den prisvinnende serien "Breaking Bad".

Den som vil se 4K hjemme, må i tillegg til kildematerialet ha en tv som har krefter nok til å dekode det mer ressurskrevende formatet og en del båndbredde. Netflix' løsning nøyer seg med 15 Mbit/s, så ifølge Reed Hastings vil enhver internettforbindelse som på papiret har 20 Mbit/s eller mer, være god nok. Noen 4K-skjermer er allerede kommet i salg, og prisene er foreløpig like høye som oppløsningene. Men som alltid med slike nyvinninger kommer den nok til å synke forholdsvis raskt.

Kanskje du er interessert i...