iphonescan

Du får ikke nytt fingeravtrykk

Mulighetene for å identifisere seg ved hjelp av fingeravtrykk og mobiltelefon blir stadig flere og er en praktisk løsning. Teknologien har imidlertid en skyggeside. Du kan nemlig ikke ringe banken og få nytt hvis noen stjeler fingeravtrykket ditt.

29. oktober 2015

Bruken av biometrisk identifikasjon, altså identifisering ved hjelp av fingeravtrykk, irisskanning eller ansiktsgjenkjenning, øker raskt. I dag er det riktignok bare Apple og Samsung som tilbyr betalingstjenester der identifisering skjer ved hjelp av fingeravtrykk, og foreløpig bare i USA, Storbritannia og Sør-Korea, men det vil endre seg. Antall transaksjoner som blir godkjent med fingeravtrykk i stedet for pinkoder og passord vil være rundt 130 millioner i år – men tallet forventes å øke til rundt fem milliarder i 2019, ifølge forskningsrapporten Mobile Identity, Authentication & Tokenisation 2015–2020.

Økningen vil komme blant annet som en følge av flere rimelige telefoner med fingeravtrykksleser og økt antall kontaktfrie betalingsløsninger i butikkene, der man altså kan betale med mobiltelefonen i stedet for bankkort eller kontanter.

Det er ikke uproblematisk med tanke på personvernet og stiller ekstremt høye krav til sikkerheten. En av forfatterne bak den nevnte forskningsrapporten, Dr. Windsor Holden, viser blant annet til et eksempel der fingeravtrykksdata fra en HTC One Max-telefon ved et uhell ble lagret ukryptert både på telefonen og i en nettjeneste som er tilgjengelig fra hele verden.

”Hvis noen hacker et passord eller en pinkode, er det lett å få det erstattet. Hvis noen stjeler biometriske data, enten det er snakk om fingeravtrykk, irisskanning eller ansiktsgjenkjenning, er skaden uopprettelig”, ifølge Dr. Holden. Problemet ligger i at et passord er noe du har, mens biometriske data er noe du er, for å sitere en annen rapport fra Juniper Research. Har du først blitt frastjålet et fingeravtrykk, er det ubrukelig til å godkjenne noe som helst for resten av livet.

Kanskje du er interessert i...