Fitbits strava app avslører militærbaser

Via en fitnessapp avslørte nylig soldater hvor militærbaser i krigssoner ligger.  

Fitness-app avslører militærbaser

Fitness-appen Strava og soldatenes treningsklokker.avslører hvor militærbaser ligger.

30. januar 2018 av Christian Slot

Hvis du vil gå ned noen kilo, kan du øke motivasjonen ved å kjøpe en treningsklokke med GPS. Deretter kan du importere løpedata til appen Strava, som gir informasjon som gjennomsnittspuls, kaloriforbrenning og lengden på treningsturen.

Nettopp GPS-delen har vist seg å være et stort problem for soldater.

Strava avslører militærbaser

På slutten av fjoråret lanserte Strava et verdenskart som forteller nøyaktig hvor de 27 millioner Strava-brukerne trener.

Strava app heatmap

Klikk deg inn på Stravas heatmap og se selv hvor de 27 millioner brukerne befinner seg når de trener. 

Nå har folk lagt merke til at kartet viser aktivitet i områder hvor beboerne ikke er kjent for utstrakt bruk av treningsklokker. For eksempel i krigsoner som i Irak og Syria, der militærbaser i tynt befolkede områder er klart synlige.

Kartet viser nemlig soldatenes aktivitet i og omkring basene på et såkalt heatmap. 

Den første avsløringen kom på det sosiale mediet Twitter. Brukeren Nathan Ruser fant ut at det var militærbaser som lyste klarest opp på kartet.

Det førte raskt til at andre brukere fant frem til mer eller (etter hvert) mindre hemmelige militærbaser via Strava-appen.

Ifølge Washington Post får saken konsekvenser for de amerikanske soldatene i disse områdene, der regler for personvern- og stedsinnstillinger på blant annet mobiltelefoner og treningsklokker nå blir gjennomgått.

Strava har også gitt beskjed om at de vil samarbeide med amerikanske myndigheter og de militære styrkene for å løse problemene med appen. 

Kanskje du er interessert i...