Square off

Genial sjakkmaskin flytter brikkene selv

Nå kan du spille sjakk mot en datamaskin ved et ordentlig sjakkbrett – og maskinen sørger selv for å flytte brikkene.

3. november 2016 av Steffen Nielsen

Et uvanlig sjakkbrett har sett dagens lys på hjemmesiden Kickstarter, der kreative prosjekter finansieres av fremtidige kjøpere. I skrivende stund har sjakkprosjektet mottatt rundt en million kroner fra brukerne, og man forstår hvorfor når man ser det i aksjon.

Ved første øyekast ser brettet ut som et vanlig sjakkbrett, men det sitter ingen motstander på den andre siden. I stedet flyttes brikkene av selve brettet med stor presisjon, og brikkene sørger selv for å forlate sjakkbrettet etter hvert som de blir slått ut.

Det betyr at du spiller mot brettet, altså en datamaskin, men du kan også spille et parti via nettet, der du og en motstander godt kan sitte på hver deres side av kloden og flytte brikkene på hvert deres brett.

Fysiske brett er bare bedre I sjakkverdenen foreventes det at Square Off, som skaperen Alessandro Didonna har kalt brettet, vil revolusjonere kongen av brettspill. I dag spilles sjakk i høy grad i 2D på en dataskjerm eller en smarttelefon. Square Off er altså den perfekte gaven til sjakkspillere som savner den gode gamle fysiske versjonen av spillet, men som kanskje ikke har en motstander i nærheten. Du finner det likevel ikke under treet denne julen. Brettet er nemlig ennå ikke satt i produksjon.

Se videopresentasjon av brettet her.

Kanskje du er interessert i...