Stanfords braille-skriver

Nettbrett for svaksynte

En gruppe forskere har utviklet en metode for å la folk med nedsatt syn bruke de trykkfølsomme skjermene på nettbrett som for eksempel en iPad.

17. oktober 2011

De små nettbrettene som Apple iPad og Samsung Galaxy Tab kan være smarte til film, nettsurfing eller epost når du er på tur. Alt sammen blir styrt ved hjelp av en trykkfølsom skjerm, hvor du også har virtuelle taster i stedet for de vanlige pc-knottene.
Det er imidlertid ingen enkel jobb for blinde og svaksynte. Men nå har forskere fra Stanford University i USA funnet en metode for å la blindeskrift-kyndige bruke nettbrettene også.

I stedet for å la fingrene finne tastene har forskerne utviklet taster som finner fingrene. Det fungerer ved at brukeren plasserer åtte fingrer på dataskjermen, så det egne blindeskrift-tastaturet kommer opp. Hvis enheten blir ristet, blir det aktivert en meny, og ellers blir brettet styrt ved hjelp av fingerbevegelser på skjermen.

En av fordelene med trykkfølsom teknologi framfor egne blindeskrift-apparater er den lave prisen. Men den nye metoden eksisterer foreløpig bare som en prototype. Forskerteamet forteller at de gjerne ville sett teknologien i et kommersielt produkt til nytte for svaksynte.

Kanskje du er interessert i...