Tyske forskere

Ny fartsrekord med laser

Disse forskerne slo alle fartsrekorder da de klarte å sende data med en hastighet på 26 terabit i sekundet gjennom en 50 kilometer lang fiberkabel.

28. mai 2011
Laserstråle

En rask internettforbindelse er vanligvis på 10 megabit i sekundet, men det er ingenting i forhold til den hastigheten som tyske forskere fra Karlsruher Instituts für Technologie (KIT) har klart å oppnå. Med en enkelt laserstråle sendt gjennom en 50 kilometer lang fiberkabel har de nådd en hastighet på 26 terabit i sekundet - eller 26 000 000 megabit i sekundet! Det er mye mer enn verdens største harddisker har plass til - og det på bare et enkelt sekund.

Naturlig nok er det snakk om en ny verdensrekord ved bruk av en enkelt laserstråle. Tidligere rekorder har vært oppnådd ved at man sendte flere hundre laserstråler gjennom den samme fiberkabelen. For en måned siden satte amerikanske forskere rekord med denne metoden, hvor de brukte 370 laserstråler for å oppnå en hastighet på 101,7 terabit i sekundet. Du kan lese mer om rekorden via lenken på toppen (på tysk, men du kan bruke Google Oversett). Bildet viser de stolte forskerne.

Kanskje du er interessert i...