Ransomware

Nytt og ubrytelig utpressingsvirus

Pengeutpressere har utviklet en virustype som krypterer data på maskinen din slik at du ikke får tilgang til dem. Sikkerhetsselskap ser det som det digitale motstykket til svartedauden.

18. mars 2016

Utpressingsvirus (eng. "ransomware) utgjør i dag den farligste digitale trusselen, både for private og profesjonelle pc-brukere. Viruset fungerer ved at filene på maskinen krypteres av et ondsinnet program, før bakmennene tilbyr seg å dekryptere filene – hvis du betaler.

> Last ned gratis antivirus til pc-en her

Hittil har sikkerhetsselskaper som Cisco og Kaspersky jobbet på spreng med å utvikle verktøy som kan dekryptere data uten at du må betale – men nå har de åpenbart gitt opp. Utspekulerte hackere har nettopp laget en ny versjon av det utbredte utpressingsviruset ”TeslaCrypt”, versjon 3.01, og her må sikkerhetsselskapene melde pass.

Utpressingsvirus er en digital pest Tidligere la virusmakerne krypteringsnøkkelen direkte på maskinen din, men i den nye versjonen fjernes nøkkelen så snart filene er kryptert. På den måten blir det tilnærmet umulig å dekryptere filene, med mindre du betaler.

”Vi kan ikke få sagt det tydelig og ofte nok: Utpressingsvirus har blitt nettversjonen av svartedauden”, skriver nettverks- og sikkerhetsselskapet Cisco i en blogg.

Slik sikrer du deg best mulig mot utpressingsvirus * Åpne aldri vedlegg og klikk aldri på koblinger i epost du ikke har full tillit til. * Hold programmer og operativsystem oppdatert. * Sørg for å ha gode sikkerhetsprogrammer på maskinen. * Sikkerhetskopier filer og dokumenter regelmessig.

Kanskje du er interessert i...