musikpirater

Pirater knekker ikke musikkbransjen

Musikkindustrien har i årevis klaget på piratkopieringen, men ulovlig nedlasting hindrer ikke forbrukene i å betale for musikk.

14. oktober 2013

Musikkbransjen har lenge lagt skylden på ulovlig deling av kopibeskyttet musikk når de har måttet komme med en forklaring på fallende salgstall. Piratkopieringen kan muligens gå ut over cd-salget, men en ny undersøkelse fra London School of Economics viser at forklaringen også kan ligge andre steder.

Mens platesalget har falt kraftig helt siden 2004, har det ikke vært større endringer i musikkbransjens totale inntekter. Musikere kan jo tjene til livets opphold på flere måter, og mens en del musikk blir hentet ulovlig på internett, blir stadig mer kjøpt på ærlig vis.

På bare åtte år har salget av musikk over internett, også til mobiltelefoner, steget med nesten 100 millioner kroner. I tillegg har artistene etter hvert fått mye større inntekter fra konserter. Disse inntektene har steget med nesten 120 milliarder kroner.

Ett svært godt eksempel er Beyonce, som tjente mer enn ti millioner kroner per opptreden på den siste turneen sin.

Mens musikkbransjen klager over piratkopiering, har undersøkelser vist at musikkpiratene også er blant de brukerne som kjøper mest musikk på lovlig vis. Én av forklaringene er det økende antallet lovlige strømmetjenester for musikk, som Spotify og WiMP. I tillegg kommer utbetalinger fra YouTube, som har som hovedregel å dele reklameinntektene likt med den som har rettighetene til videoen. Dette er for eksempel noe Ylvis kan nyte godt av etter suksessen med "The Fox".

Kanskje du er interessert i...