Nettkriminalitet

Datakriminelle livnærer seg ved å stjele kredittkortinformasjon fra uheldige pc-brukere.

© Shutterstock

Skremmende: Nettkriminalitet på rekordhøyt nivå

Nettkriminalitet har blitt en lukrativ forretning, og trusselen har hatt en eksplosiv vekst. Den tilsvarer nå verdens ellevte største nasjonaløkonomi.

21. juni 2019 av Mathias Alsted Lund Flinck

Den klassiske fremstillingen av datakriminelle som ensomme nerder som sitter i skumle, mørke lokaler, stemmer ikke lenger med virkeligheten. Datakriminalitet har utviklet seg til en lukrativ industri hvor det i dag blir stjålet store summer.

En ny rapport fra firmaet Bromium Resarch viser at datakriminelle omsetter for 11 billioner norske kroner i året. Det tilsvarer Russlands bruttonasjonalprodukt, som er verdens ellevte største.

Ulovlig internettsalg står for størstedelen av omsetningen. Det er salg av ulovlige varer som piratkopierte filmer, falske auksjoner og kjøp av varer som ikke eksisterer. Samlet står ulovlig salg for 57 prosent av omsetningen, anslår Bromium Research.

Verdens 15 største økonomier

 1. USA
 2. Kina
 3. Japan
 4. Tyskland
 5. India
 6. Storbritannia
 7. Frankrike
 8. Brasil
 9. Italia
 10. Canada
 11. Russland
 12. Sør-Korea
 13. Australia
 14. Spania
 15. Mexico

Kilde: Globalis – 2017 (siste tall)

Personlig informasjon er attraktivt

En stor del av de datakriminelle inntektene kommer fra angrep på bedrifter, men det er også mange vanlige brukere som blir lurt.

Her er det likevel mindre penger å tjene.

Den tredje største inntektskilden er handel med personlige informasjon, som kredittkortopplysninger, brukernavn, personnummer og passord. Dette dreier seg om cirka 1,3 billioner kroner.

Trussel om skadevare var også med i rapporten, og det står for nærmere 8 milliarder kroner i året, ifølge Bromium Research.

Trusler om skadevare og datatyveri er noe du bør ta alvorlig. På denne siden kan du få hjelp og tips til å beskytte deg mot denne typen trusler.

Sikker pc med Komputer for alle

Vil du sikre pc-en best mulig mot trusler som virus og skadevare, er sikkerhetspakken til Komputer for alle noe for deg.

I sikkerhetspakken har vi samlet de programmene du trenger for at pc-en skal være sikker. Som abonnent på Komputer for alle får du programmene med grundige veiledninger på norsk i Fordelssonen.

> Se sikkerhetspakken til Komputer for alle her

Ikke abonnent? Sjekk vårt abonnementstilbud her.

Kanskje du er interessert i...