commodore64

Commodore 64 er tilbake

Commodore 64 var et begrep da datamaskinene gjorde sitt inntog i norske hjem på begynnelsen på 80-tallet. Nå kan du kjøpe en ny datamaskin med det klassiske kabinettet.

11. april 2011

Commodore 64, eller C64 som den ble kalt på folkemunne, var en svært populær datamaskin for drøyt 30 år siden. Den var en av de første datamaskinene som kom inn i hjemmene våre, og den ble først og fremst brukt til spill. Men det fantes også tekstbehandlingsprogrammer, tegneprogrammer og mye mer til den.

Noen år etter lagde selskapet Commodore en ny datamaskin som de kalte Amiga, og den ble også en stor suksess. Deretter gikk det dessverre nedoverbakke med dyre lanseringer av produkter som ingen ville ha. Selskapet gikk konkurs i 1994.

Siden den gangen har navnet Commodore dukket opp med jevne mellomrom og stått på alt fra vanlige pc-er til mediespillere. Denne gangen er det Commodore USA som lanserer en ny serie datamaskiner som ser ut som Commodore 64 gjorde i sine glansdager.

Under skallet finner vi en helt ordinær pc som er basert på prosessoren Atom 525 og en ny grafikkprosessor fra Nvidia. Maskinen blir levert med operativsystemet Ubuntu, som er en variant av Linux. Commodore jobber imidertid med sitt eget operativsystem, som alle skal få gratis når det er ferdig. Når det skjer, skal det gå an å kjøre gamle C64-programmer.

Den nye C64 blir solgt i fem versjoner, som koster fra 595 til 895 dollar.

Kanskje du er interessert i...