Google gjør Android-telefoner dyrere

Google sørger nå for at din neste mobiltelefon blir dyrere.

Derfor blir din neste mobiltelefon dyrere

Når produsenter av Android-telefoner heretter ønsker å legge inn Google Play Butikk, YouTube og Google Maps på telefonene sine, må de betale cirka 330 kroner til Google per enhet. Slik lyder Googles svar på EUs gigabot på 4,3 milliarder euro.

23. oktober 2018 av Steffen Nielsen

Over 40 milliarder kroner kjennes på pungen – også for et gigantselskap som Google.

Beløpet tilsvarer den enorme boten Google har fått av EU. Den har de fått for å fremme egne produkter og utnytte sin dominerende posisjon i Android-markedet gjennom flere år. 

Problemet at Google har presset produsenter til å installere deres nettleser samt Google Play Butikk på nye mobiltelefoner. Dermed har de også nektet europeiske forbrukere fordelene ved effektiv konkurranse på et viktig område – og det er ulovlig, ifølge EUs konkurranseregler.

Google tjener store penger på reklame i nettleseren, og den inntekten faller bort hvis brukerne ikke bruker nettleseren deres.

Avgift på nye mobiltelefoner

Google har anket dommen, men bruker ventetiden på ankesaken flittig. De må finne andre steder å hente inn de enorme summene som går tapt, og det kommer etter all sannsynlighet til å gå utover forbrukerne.

Derfor har Google innført en ny avgift som produsentene må betale hvis de forhåndsinstallerer appene det gjelder.

Hvis for eksempel Huawei og Samsung vil fortsette å selge mobiler med apper som Gmail, YouTube, Maps og Disk installert fremover, må de betale en avgift til Google på over 300 kroner per enhet.

Denne avgiften blir sannsynligvis en utgift som du må ut med neste gang du kjøper ny telefon, for mobilprodusentene kommer til å heve prisen tilsvarende.

> Les også: Slik får du Google til å glemme deg

Google fjerner forhåndsinstallerte apper

Hittil har ikke Google tatt seg betalt for apper, fordi selskapet har hatt store reklemeinntekter fra nettleseren Chrome og søkemotoren Search.

Det er imidlertid apper som disse EU nå har bestemt at ikke kan være forhåndsinstallert på Android-telefoner. Derfor må Google bli nødt til å finne andre måter å tjene penger på fra andre apper.

Chrome og Search vil fortsatt være gratis, men du må selv laste dem ned fra Google Play Store.

Endringene gjelder for telefoner som sendes ut på markedet fra 1. februar 2019.

> Med et Bluetooth-tastatur blir det like lett å skrive på nettbrettet og mobilen som på pc-en. Få et trådløst tastatur sammen med Komputer for alle. Se tilbudet her. 

Kanskje du er interessert i...