iOS wlan-deling

iOS 9 kan gi høy telefonregning

Den nye operativsystemet for iPhone og iPad, iOS 9, har høstet mye og velfortjent ros, men helt uten lyter er det ikke. Den nye WLAN-hjelp-funksjonen kan for eksempel gi en stygg overraskelse på den neste telefonregningen.

20. september 2015

WLAN-hjelp er en funksjon i iOS 9 som gjør at telefonen automatisk laster ned data fra mobilnettet så snart signalet fra WiFi-tilkoblingen blir for svakt. Det er glimrende når du løper hjemmefra med telefonen i hånden for å rekke bussen – og kjøper billett via for eksempel Ruter-appen underveis til holdeplassen. Da er det uansett snakk om små datamengder som neppe blir særlig merkbare på telefonregningen.

Verre er det at innstillingen også gjelder for en rekke andre apper og funksjoner som laster ned vesentlig mer data, blant annet systemoppdateringer. Har du et forbruksbasert abonnement, kan det lett gi heftige ekstrautgifter hvis telefonen finner ut at signalet fra det trådløse hjemmenettverket er for svakt.

Problemet er at funksjonen i utgangspunktet er aktivert. Du må altså selv inn i innstillingene på telefonen for enten å deaktivere hele funksjonen, eller for alle andre apper enn de du absolutt vil at skal fungere, enten WiFi er tilgjengelig eller ikke.

I så fall går du inn i Innstillinger > Mobilnett og ruller helt ned i bunnen av vinduet, der du finner "WiFi-hjelp". Slå den av helt, eller deaktiver funksjonen for de appene i feltet over som du kan klare deg uten til neste gang du befinner deg i nærheten av et trådløst nettverk.

Kanskje du er interessert i...