Windows 10-upgrade

Windows 10 spionerer på deg

Den nyeste Windows-versjonen sender informasjon til Microsoft om hvordan du bruker maskinen, og selskapet innrømmer at det er fint lite brukeren kan gjøre for å begrense spionasjen.

4. november 2015

Over 120 millioner pc-brukere har installert Windows 10, men de færreste er nok klar over at operativsystemet sladrer om brukernes adferd. Windows 10 sender fortløpende informasjon om brukernes vaner til Microsoft, og nå erkjenner selskapet at det ikke er mulig å hindre dette. Microsoft holder øye også med brukere som har tilpasset innstillingene for å beskytte personlig informasjon.

Spionasjen har til hensikt å gi Microsoft informasjon om når og hvorfor operativsystemet fra tid til annen krasjer eller ikke fungerer etter hensikten, ifølge visepresident i Microsoft Corporate, Joe Belfiore, til amerikanske PC World. Ifølge selskapet skjer altså datainnhentingen kun for å gi en bedre brukeropplevelse.

Innrømmelsen fra Joe Belfiore kommer i kjølvannet av to kontroversielle hendelser i september og oktober. Først ble Windows 10 automatisk lastet ned på maskiner med Windows 7 og 8 – deretter ble installasjonen startet automatisk på flere av maskinene.

Microsoft-spionasjen omfatter bare Windows 10 Home og Pro-versjonene. I Enterprise-versjonen er det mulig å deaktivere datainnhentingen helt.

Selv om det ikke er mulig å stanse informasjonsstrømmen til Microsoft helt, kan du deaktivere de verste sladrehankene under Innstillinger og Beskyttelse av personlige innstillinger.

>Les mer om Windows 10

Kanskje du er interessert i...